Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Greece proposes civil partnership rights for all / Μόλις ανακοινώθηκε: Σύμφωνο Συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια



The Greek government has signalled its intention to legislate for civil partnership rights for all couples, almost 18 months after the European Court of Human Rights ruled that Greece must widen its civil partnership law to include same sex couples.
This announcement is very encouraging and ILGA-Europe are pleased to see that Greece is finally taking steps to implement the ECtHR’s decision, handed down in November 2013. It is also indicative of the equality progress being made in the region as the Cypriot government approved a long-awaited civil partnership bill in early May 2015. Malta has also blazed a trail for equality measures in recent months, legalising civil unions for all couples in addition to its advances on legal gender recognition and constitutional protection from discrimination. 
It is worth remembering that while this is an encouraging start to the legislative process, there are still many procedural hurdles left to jump. The bill has been proposed by Syriza and is expected to come before the parliament for discussion later in the summer. ILGA-Europe encourage Greek policymakers to engage fully in the debate to ensure the civil partnership law is as inclusive as possible.
All the staff and board members of ILGA-Europe are eagerly awaiting the 2015 Annual Conference, which takes place in Athens from 28 – 31 October. We hope that the bill’s provisions will be strengthened in the intervening months, ensuring that maximum rights are provided for all couples living in Greece. In the meantime, we will continue to support our Greek member organisations and look forward to celebrating the passage of this bill. 

Αθήνα, 10/6/2015
Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο διορθώνει την τεράστια αδικία του νόμου 3719/2008 και εναρμονίζει την Ελληνική νομοθεσία με την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. αλλά πιστεύουμε ότι είναι ελλιπές σε σχέση με τις ρυθμίσε
ις που θα μπορούσαν να λύσουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις ήδη υπάρχουσες ομογονεϊκές οικογένειες. 
Ελπίζουμε η υπόσχεση από την μεριά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι εν καιρώ θα γίνει αναθεώρηση του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου θα ρυθμίσει τα ζητήματα που δεν καλύπτει το παρόν προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Πάγια θέση μας είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους στον πολιτικό γάμο και στην δυνατότητα ανάληψης αναγνωρισμένου γονεϊκού ρόλου. Για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμμο τρόπο και μέσο μέχρι τη στιγμή που θα εξασφαλίσουμε την πλήρη ισότητα και ισονομία για όλες και όλους.

Το Δ.Σ. της οργάνωσης 
«Οικογένειες Ουράνιο Τόξο»



744167-gay-marriage
Μόλις ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η νομοθετική πρωτοβουλία!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ :)
Το ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ έχει ως εξής: 

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ  ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ  ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Άρθρο 1. Σύσταση. Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.
Άρθρο 2. Προϋποθέσεις. 1. Για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.
2. Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης α) αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά, β) μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα, και γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.
3. Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνεπάγεται την ακυρότητα του συμφώνου συμβίωσης. Ακυρότητα συνεπάγεται και η εικονικότητα του συμφώνου.
Άρθρο 3. Άκυρο και ακυρώσιμο σύμφωνο. 1. Η κατά το προηγούμενο άρθρο ακυρότητα κηρύσσεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Την αγωγή ασκεί, εκτός από τα μέρη, και όποιος προβάλλει έννομο συμφέρον οικογενειακής φύσης, καθώς και ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, αν το σύμφωνο αντίκειται στη δημόσια τάξη.
2.  Σε περίπτωση ελαττωμάτων της βούλησης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τον ακυρώσιμο γάμο. Η σχετική δικαστική απόφαση απαιτείται να γίνει τελεσίδικη.
3. Με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που ακυρώνει το σύμφωνο συμβίωσης, αίρονται αναδρομικά τα αποτελέσματά του. Η ακύρωση του συμφώνου δεν επηρεάζει την πατρότητα των τέκνων.
Άρθρο 4. Επώνυμο. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μεταβάλλει το επώνυμο των μερών. Ο καθένας μπορεί, εφόσον συγκατατίθεται ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του.
Άρθρο 5. Σχέσεις των μερών. Στις προσωπικές σχέσεις των μερών του συμφώνου μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο.
2. Στις μη προσωπικές σχέσεις των μερών μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εκτός αν τα μέρη τις ρυθμίσουν διαφορετικά κατά τη σύναψη του συμφώνου με βάση τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης. Τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα πριν από τη γέννησή της.
Άρθρο 6. Στην περίπτωση ελεύθερης συμβίωσης χωρίς σύμφωνο, η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί μετά την έναρξη της συμβίωσης (αποκτήματα) κρίνεται κατά τις γενικές διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς δίκες.
Άρθρο 7. Λύση. 1. Το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται α) με συμφωνία των μερών, που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο, β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την επίδοση, και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.
2. Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση, στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του.
3. Για τη διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τη διατροφή μετά το διαζύγιο, εκτός αν τα μέρη παραιτηθούν από το σχετικό δικαίωμα κατά την κατάρτιση του συμφώνου.
Άρθρο 8. Κληρονομικό δικαίωμα. Ως προς το κληρονομικό δικαίωμα των μερών του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους. Κατά την κατάρτιση του συμφώνου το κάθε μέρος μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα.
Άρθρο 9. Τεκμήριο πατρότητας.  Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο. Το τεκμήριο ανατρέπεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Τα άρθρα 1466 επ. ΑΚ, καθώς και τα άρθρα 614 επ. ΚΠολΔ, εφαρμόζονται αναλόγως.
Άρθρο 10. Επώνυμο τέκνων. Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, φέρει το επώνυμο που επέλεξαν οι γονείς του με κοινή και αμετάκλητη δήλωσή τους, που περιέχεται στο σύμφωνο ή σε μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο πριν από τη γέννηση του πρώτου τέκνου. Το επώνυμο που επιλέγεται είναι κοινό για όλα τα τέκνα και είναι υποχρεωτικά το επώνυμο του ενός από τους γονείς ή συνδυασμός των επωνύμων τους. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. Αν η δήλωση παραλειφθεί, το τέκνο θα έχει σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων του. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο του τέκνου θα σχηματιστεί με το πρώτο από τα δύο επώνυμα.
Άρθρο 11. Γονική μέριμνα. 1. Η γονική μέριμνα του τέκνου που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, ανήκει στους δύο γονείς και ασκείται από κοινού. Οι διατάξεις του ΑΚ για τη γονική μέριμνα των τέκνων που κατάγονται από γάμο εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση αυτή.
2. Αν το σύμφωνο συμβίωσης λυθεί ή ακυρωθεί, για την άσκηση της γονικής μέριμνας εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 1513 ΑΚ.
Άρθρο 12. Ανάλογη εφαρμογή άλλων διατάξεων – Εξουσιοδοτήσεις. 1. Άλλες διατάξεις νόμων που αφορούν συζύγους εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέρη του συμφώνου, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο. 2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος μετά από  πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η έκταση εφαρμογής των διατάξεων του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και  αφορούν συζύγους, στα μέρη του συμφώνου.
Άρθρο 13. Πεδίο εφαρμογής. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται σε κάθε σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον τούτο καταρτίζεται στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.
Άρθρο 14. Μεταβατικές διατάξεις. 1. Με εξαίρεση τις ρυθμίσεις που ακολουθούν, τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να διέπονται από το ν. 3719/2008. Οι §§ 1 και 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στα σύμφωνα αυτά. Τα μέρη έχουν δικαίωμα να υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του παρόντος νόμου με συμβολαιογραφική πράξη. Αντίγραφο της πράξης καταχωρίζεται στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.
2. Σύμφωνα συμβίωσης που καταρτίζονται μετά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις αυτού.
Άρθρο 15. Τροποποίηση διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Τα άρθρα 1354, 1462, 1463 και 1576 ΑΚ τροποποιούνται ως εξής: 1.            Άρθρο 1354. Κώλυμα από γάμο που υπάρχει ή από σύμφωνο συμβίωσης με τρίτον. Εμποδίζεται η σύναψη γάμου πριν λυθεί ή ακυρωθεί αμετάκλητα ο γάμος που υπάρχει, καθώς και πριν λυθεί ή ακυρωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση το σύμφωνο συμβίωσης που συνδέει τον ένα μελλόνυμφο με τρίτον. Οι σύζυγοι μπορούν να επαναλάβουν την τέλεση του μεταξύ τους γάμου και πριν αυτός ακυρωθεί.
2. Άρθρο 1462. Αγχιστεία. Οι συγγενείς εξ αίματος του ενός από τους συζύγους είναι συγγενείς εξ αγχιστείας του άλλου στην ίδια γραμμή και στον ίδιο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης. Η συγγένεια εξ αγχιστείας εξακολουθεί να υπάρχει και μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης από το οποίο δημιουργήθηκε.
3. Άρθρο 1463. Η συγγένεια του πρόσωπου με τη μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από τη γέννηση. Η συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης με τον πατέρα, ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική.
4.         Άρθρο 1576. Αυτοδίκαιη λύση. Η υιοθεσία λύνεται αυτοδικαίως και αίρεται αναδρομικά η σχέση που απορρέει από αυτήν, αν τελέσουν γάμο ή συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, κατά παράβαση του νόμου, ο θετός γονέας με το θετό τέκνο. Αν ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης ακυρώθηκε, διατηρούνται από τη σχέση υιοθεσίας μόνο τα περιουσιακά δικαιώματα του θετού τέκνου.
Άρθρο 16. Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν στις επιμέρους διατάξεις του ορίζεται διαφορετικά.




Σύμφωνο και για ομόφυλα ζευγάρια

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα, αλλά αποκλεισμό από τον γάμο ή την κοινή υιοθεσία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο, επτά χρόνια μετά την ψήφισή του, για τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ η κατάρτισή του κρίθηκε αναγκαία μετά την καταδίκη της Ελλάδας, προ ενάμισι έτους, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι δεν επέτρεπε τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Το νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν προβλέπει τον γάμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο ύστερα από προσφυγές, ωστόσο επί του παρόντος δύο αρεοπαγίτες έχουν εισηγηθεί αρνητικά.

Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κοινή υιοθεσία παιδιών, ωστόσο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ούτως ή άλλως ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να προχωρήσει σε υιοθεσία.

Αναφορικά με τα ετερόφυλα ζευγάρια, το προωθούμενο νομοθέτημα θωρακίζει νομικά τη μεταξύ τους σχέση, καθώς ρυθμίζει με ουσιαστικό τρόπο κληρονομικά δικαιώματα, δικαιώματα πατρότητας, επώνυμο τέκνων κ.ά.

Το σύμφωνο συμβίωσης καταρτίζεται αυτοπροσώπως σε συμβολαιογράφο και η ισχύς του αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου στο ληξιαρχείο. Τόσο τα ομόφυλα όσο και τα ετερόφυλα ζευγάρια, σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης, αποκτούν εργασιακά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, αλλά και φορολογικά δικαιώματα ίδια με τα ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν παντρευτεί. Τα ακριβή δικαιώματα θα προσδιοριστούν εντός εξαμήνου, με προεδρικό διάταγμα που θα εκδώσει ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη αντίστοιχη με το επίδομα γάμου για δεσμευμένους με σύμφωνο συμβίωσης, δικαίωμα συνυπηρέτησης στην ίδια πόλη εφόσον το επιθυμούν, ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν από κοινού, δικαίωμα διατροφής σε περίπτωση χωρισμού, εφόσον ένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.
Ως προς τα κληρονομικά θέματα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα διατήρησης της αυτονομίας των συμβαλλόμενων μερών, καθώς ορίζει ότι εφόσον το επιθυμούν μπορούν να διατηρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την περιουσιακή τους αυτοτέλεια. Εάν ωστόσο δεν το επιλέξουν, έχουν πλήρη περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα.

Μέσω του συμφώνου συμβίωσης, οι συμβαλλόμενοι αποκτούν καθεστώς σχεδόν ίδιο με τους έγγαμους, καθώς όπως επισημαίνεται από το υπουργείο «οι οικογενειακοί δεσμοί δεν δημιουργούνται μόνο μέσα από τον γάμο, αλλά και μέσα από άλλες σχέσεις αναγνωρισμένες από τον νόμο ή μη».




Unioni civili in Grecia. Approvate entro luglio. L’Italia sempre più indietro

battaglie-legali-gay
Chi farà prima, l’Italia o la Grecia? Sì, perché in Europa siamo rimasti solo noi a non garantire diritti alle coppie gay. Così, dopo l’approvazione al Parlamento europeo della risoluzione che invita gli stati membri ariconoscere le famiglie gay, in Grecia il governo di Alexis Tsipras, che gode di ampia maggioranza, si starebbe adoperando per introdurre una legge sulle unioni civili. Come dichiarato dal ministro della giustizia Nikos Paraskevopoulos, «Con l’introduzione delle unioni civili, la Grecia non sarebbe più uno degli ultimi paesi europei a non riconoscere i rapporti tra persone dello stesso sesso». La legge molto probabilmente verrà approvata a metà luglio.
Nel frattempo, in Italia, la Camera ha approvato la mozione del PD, con 204 voti favorevoli, 83 contrari e 98 astenuti, che impegna il governo a «intervenire per favorire l’approvazione di una legge sulle unioni civili, con particolare riguardo alla condizione delle persone dello stesso sesso». Nel testo si fa riferimento anche alla trascrizione nelle anagrafi dei Comuni italiani dei matrimoni gay celebrati all’estero, impegnando il governo, ad «adottare le misure necessarie per garantire un eguale trattamento delle medesime situazioni su tutto il territorio nazionale». Si tratta, però, di un testo piuttosto ambiguo, dato che la Camera ha respinto la mozione di Sel per cancellare la circolare di Alfano, che di fatto nega tali trascrizioni.
Insomma, nella lunga corsa ai diritti, restano indietro le due lumache, Italia e Grecia, indietro di circa vent’anni rispetto al resto d’Europa (e comunque l’obiettivo della piena uguaglianza è sempre ben lontano). Non si tratta di una gara tra noi e la Grecia, anche perché l’importante è arrivare al traguardo, che una volta raggiunto fa vincere tutti – perché i diritti sono una vittoria di civiltà e riguardano ciascun cittadino – ma c’è il rischio che arrivino prima loro. Certo, se così fosse sarei contentissima per gli amici greci, però lo ammetto, dopo aver visto anche la “cattolicissima” Irlanda introdurre i matrimoni egualitari, un po’ mi verrebbe da rosicare.

1 σχόλιο :

  1. Marina Galanou
    Ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει το νέο σύμφωνο συμβίωσης, είναι οι διακρίσεις που ήταν το χαρακτηριστικό του προηγούμενου. Με βάση το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση των διακρίσεων), άλλωστε καταδικάστηκε η Ελλάδα. Μέρος αυτών των διακρίσεων υπάρχουν και στο νεότερο σύμφωνο που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες.

    Ερώτημα - πρακτικό παράδειγμα: Μία τρανς γυναίκα που δεν έχει κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού κάνει σύμφωνο με μία γυναίκα. Κάνουν μαζί παιδί. Λαμπρά. Η τρανς γυναίκα τι είναι λοιπόν; Πατέρας; Της αναγνωρίζεταιι τεκμήριο… πατρότητας; Ένας τρανς άντρας που επίσης δεν έχει κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού κάνει σύμφωνο με έναν άντρα. Κάνουν μαζί παιδί. Τί είναι ο τρανς άντρας; Μητέρα;

    Βεβαίως, αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μία νομοθεσία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου που ακόμη δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αν και πάλι θα υπήρχαν προβλήματα λόγω έμφυλων διατυπώσεων. Όταν όμως νομοθετείς -ιδιαίτερα για ανθρώπινα δικαιώματα-, κάνεις όλες τις προβλέψεις. Πολύ απλά γιατί ακόμη και ένας άνθρωπος να στερείται των ατομικών δικαιωμάτων του υπάρχει θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse