Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

“Eίμαστε παντού, ακόμη και εκεί όπου η πατριαρχία βασιλεύει εμείς υπάρχουμε και διεκδικούμε”


Σε μια περίοδο όπου οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις στη χώρα μας τείνουν να γινουν καθημερινότητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβάλλουμε άτομα, ομάδες και εκδληλώσεις που στέκονται απέναντι σε αυτή την καθημερινότητα και προσπαθούν να μιλήσουν για ισότητα και αποδοχή. Ναι, στη χώρα μας τα LGBTQI+ άτομα δέχονται διακρίσεις και για αυτό έχουμε ανάγκη από εκδηλώσεις υπερηφάνειας όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουνίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Εμείς μιλήσαμε με τα άτομα που ανέλαβαν τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας – LGBTQI+ Pride Κρήτηκαι τα ρωτήσαμε πόσο εύκολο είναι να μιλάς για διαφορετικότητα στη -στερεοτυπικά- λεβεντογέννα Κρήτη.
Πως ξεκίνησε η ιδέα της διεξαγωγής του πρώτου LGBTQI+ Pride Φεστιβάλ στην Κρήτη;
Το συντονιστικό του LGBTQI+ Pride Κρήτης αποτελείται από δύο ομάδες, την ConQueer (ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου) και το Φύλο και Φτερό (αντισεξιστική-αντιομοφοβική ομάδα Ρεθύμνου) αλλά και ατομικότητες που δραστηριοποιούνται στις LGBTQI διεκδικήσεις. Η ιδέα της κλιμάκωσης των δράσεών μας σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας εμφανίστηκε στις απαρχές της επαφής μας. Επιλέξαμε να περιέχεται η λέξη Pride στην ονομασία του με σκοπό την σύνδεση των διεκδικήσεών μας με τον αρχικό, κινηματικό χαρακτήρα των ιστορικών τους απαρχών, στην εξέγερση του Stonewall.


Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε μέχρι να φτάσατε στην απόφαση της διοργάνωσης; Ποιες πιστεύετε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε από εδώ και πέρα;
Κατ’αρχάς η απόφασή μας το Φεστιβάλ να είναι παγκρήτιο δημιούργησε την απαίτηση για ανάλογο συντονισμό. Παρόλο που βρισκόμαστε σε 2 διαφορετικές πόλεις (Ηράκλειο και Ρέθυμνο), έχουμε πετύχει μια υποδειγματική συνεργασία, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με αλληλέγγυα άτομα από τα Χανιά αλλά και από την υπόλοιπη Κρήτη. Επίσης, όπως τονίζουμε και στα Δελτία τύπου μας, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ χωρίς αιγίδες, χορηγούς και διαφημίσεις. Η αποφασή αυτή, ειδικότερα σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας από ανάλογες διοργανώσεις, δημιουργεί πρακτικές και οργανωτικές δυσκολίες, ωστόσο διαφυλάσσει τον κινηματικό και γνήσιο χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Από εδώ και πέρα, το μόνο που μας πιέζει είναι το πώς θα μπορέσουμε, στον λίγο χρόνο που μένει, να δώσουμε στο Φεστιβάλ την τελική του μορφή, λύνοντας τα πρακτικά ζητήματα χωρίς να ξεφεύγουμε από τους αρχικούς μας στόχους. 

Η επικέντρωση των ΜΜΕ στις αρνητικές αντιδράσεις είναι προβοκατόρικη και παραπλανητική!

Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει Pride στην Κρήτη;
Θα είναι το πρώτο Pride στην Eλλάδα εκτός των 2 μεγάλων πόλεων. Ενέχει μεγάλο ρίσκο. Ωστόσο, για εμάς δεν είναι παρά μια φυσική κατάληξη όλων αυτών για τα οποία αγωνιζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε την τελευταία περίοδο στο νησί. To ερώτημα δεν είναι γιατί δεν συνέβη στο παρελθόν αλλά γιατί συμβαίνει τώρα. Και η απάντηση δεν είναι παρά η άμεση ανάγκη μας για ορατότητα στον δημόσιο χώρο, για απελευθέρωση των σωμάτων και των επιθυμιών μας, για τις θεσμικές και μη διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας. Παρατηρούμε τις καταγγελίες σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων να αυξάνονται. Αυτό από τη μία μπορεί να σημαίνει περισσότερα κρούσματα βίας εναντίον μας, από την άλλη μπορεί να σημαίνει και περισσότερο θάρρος των θυμάτων να καταγγείλουν και να δημοσιοποιήσουν τέτοια περιστατικά. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια δραστηριοποιούνται οι 2 ομάδες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο με αποτέλεσμα φέτος οι συνθήκες να είναι ώριμες για ένα τέτοιο εγχέιρημα. Τέλος, να διεκρινίσουμε πως δεν έχουμε καμία σχέση με τη φημολογούμενη προσπάθεια για διοργάνωση Pride στα Χανιά το 2013.
Ποιο μήνυμα θα μεταφέρει;
Όπως τονίζουμε και στον τίτλο του Φεστιβάλ, σκοπός του είναι 1ον η ορατότητα της LGBTQI+ κοινότητας στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουμε και 2ον η προώθηση των διεκδικήσεων μας τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικών αντιλήψεων με απώτερο σκοπό την απελεύθερωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας. Επιπλέον, με την χρήση του ακρωνυμίου LGBTQI+ δίνουμε την πρέπουσα θέση σε όλο το φάσμα των ταυτοτήτων της κοινότητας που συνήθως περιθωριοποιείται, εκπροσωπείται ελλιπώς ή διαστρεβλωμένα. Η διοργάνωση ενός τέτοιου Φεστιβάλ στην επαρχία μετάφερει επίσης για πρώτη φορά το μήνυμα ότι ! Εκφράζομαστε ανοιχτά ενάντια στην ομοφοβία, τον σεξισμό, την τρανσφοβία, την πολυφοβία, τον κοινωνικό στιγματισμό των οροθετικών ατόμων και σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης πάνω στα σώματα και τις επιθυμίες μας. Τέλος, είναι σημαντικό για εμάς να φανούν τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την διοργάνωση από άλλα pride, μεταξύ αυτών η μη εμπορευματοποίηση και η σύνδεση με άλλες μορφές καταπίεσης και κοινωνικούς αγώνες.Πως πιστεύετε ότι θα αντιδράσει ο κόσμος του Ηρακλείου και του νησιού γενικότερα;
Κάτι που είναι σίγουρο και έχουμε δει ήδη, είναι η ενεργοποίηση των συντηρητικών αντακλαστικών της τοπικής κοινωνίας. Βέβαια, υπήρξε και υπάρχει αρκετή δυσπιστία από τον κόσμο και κυρίως τα ΜΜΕ: η επικέντρωση των τελευταίων στις αρνητικές αντιδράσεις είναι προβοκατόρικη και παραπλανητική και δυστυχώς και αυτά της κοινότητας συχνά πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Σαφώς υπάρχει εναντίωση στο εγχείρημά μας από συντηρητικούς παράγοντες αλλά δε θέλουμε να σταθούμε σε αυτό αλλά στην στήριξη που λαμβάνουμε με πολλούς τρόπους καθημερινά. Παίρνουμε δύναμη από την αλληλεγγύη που εκφράζουν χώροι, ομάδες, συλλογικότητες στο εγχείρημά μας αλλά και από την στήριξη ατόμων που μας προσεγγίζουν με καλοπροαίρετη περιέργεια και διάθεση για διάδραση.
Η είδηση της διοργάνωσης έρχεται σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συζητά για ομοφοβία, και bullying, με αφορμή το περιστατικό ενός παιδιού από την Κρήτη. Ποια είναι η θέση του pride στη συζήτηση αυτή;
Οι δύο συνδιοργανώτριες ομάδες αλλά και το Φεστιβάλ έχουν τοποθετηθεί εκτενώς στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Θεωρούμε προβληματικό το να εξαντλείται η ανάλυση της υπόθεσης σε έναν όρο όπως το bullying, καθώς δεν αποσαφηνίζει τα κοινωνικά αίτια των περιστατικών, αντίθετα συσκοτίζει και αποκρύπτει την πολιτική διάσταση αυτών των μορφών σύγκρουσης. Τα στερεότυπα που τροφοδοτούν τέτοιου είδους συμπεριφορές, η “ματσίλα, η “κρητική λεβεντιά” και η “αρρενωπότητα”, είναι αυτά ακριβώς τα οποία μαχόμαστε, καθώς είθισται να καταπιέζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα “θηλυπρεπές” αγόρι, μια τρανς γυναίκα ή άνδρα, ακόμα και μια στρέητ γυναίκα και γενικότερα όλο το φάσμα των διαφορετικών εκφράσεων φύλου και σεξουαλικότητας που εμπίπτουν ή όχι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η άσκηση, με άκριτο μίσος, ομοφοβικής βίας δεν περιορίζεται προς άτομα ομόφυλου σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά στοχεύει σε οποιαδήποτε συμπεριφορά παραπέμπει είτε σε “ομοφυλοφιλική ταυτότητα” βάσει στερεοτύπων, είτε σε οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν εμπίπτει στην πατριαρχική, σεξιστική, ετεροκανονική διανομή έμφυλων ρόλων.

Στην Κρήτη τα πρότυπα της ηγεμονικής αρρενωπότητας, η ματσίλα και η ομοφοβία πλεονάζουν…

Είναι δύσκολο να είναι κάποιος ανοιχτά gay στην Κρήτη; Πόσο συχνά παρατηρείτε ομοφοβικά/τρανσφοβικά περιστατικά στο νησί;


Η κοινωνία της Κρήτης όπως και όλη η Ελλάδα είναι σεξιστική και ομοφοβική με αρκετές , ωστόσο, ιδιαιτερότητες. Είναι μια κοινωνία βαθιά συντηρητική και πατριαρχική. Το πρότυπο της ηγεμονικής αρρενωπότητας, η ματσίλα και η ομοφοβία πλεονάζουν. Τα σωστά αγόρια οφείλουν (πολλές φορές) να είναι επιθετικά, επιβλητικά και σκληρά και τα καλά κορίτσια, δούλες και κυρές. Αυτές οι κανονιστικές νόρμες επιβάλλονται από πολύ νωρίς, κατασκευάζοντας έτσι τα έμφυλα υποκείμενα. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, οι νοοτροπίες αυτές δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων που εκπίπτουν αυτής της εξιδανικευμένης κανονικότητας. Πολλές και πολλοί που ανήκουν στην ευρύτερη λοατκι κοινότητα δεν εκφράζουν την επιθυμία και τη σεξουαλικότητά τους στο δημόσιο χώρο, φοβούμενες/οι τη λεκτική ή τη σωματική βία που είναι πολύ πιθανόν να υποστούν. Ταυτόχρονα το άγχος της «κλειστής» κοινότητας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη φοβία να αποκαλυφθεί.Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους δημόσια, έχει σαν συνέπεια και το να μην υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας. Ωστόσο, ως ατομικότητες και συλλογικότητες που ζουν και δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν την πόλη, έχουμε εμπειρίες ψυχοσωματικής βίας, που μπορεί να μην έχουν γραφτεί στα τοπικά νέα, έχουν όμως σίγουρα εγγραφτεί στα σώματα και τις ζωές μας.
Τι θέλετε να πείτε στα άτομα που θα διαβάσουν τη συνέντευξη αυτή;
Θεωρούμε ότι η σεξουαλικότητα της καθεμιάς και του καθένα δεν πρέπει να μένει κρυμμένη πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού. Οφείλει να είναι διακύβευμα των πολιτικών μας συζητήσεων και αγώνων και μάλιστα εν καιρώ θεσμικής εκπροσώπησης του φασισμού στη βουλή. Με το Φεστιβαλ, την ευρύτερη δράση μας ως συλλογικότητες, αλλά και σ’ αυτή τη συνέντευξη θέλουμε να καταδείξουμε την επικαιρότητα τέτοιου είδους διεκδικήσεων αφού συχνά και λανθασμένα θεωρείται ότι ανήκουν στη σφαίρα του πολιτισμικού. Θέλουμε ακόμη, να συνεισφέρουμε στην ενδυνάμωση της κοινότητας της πόλης και να συμβάλλουμε στην ορατότητά της στο δημόσιο χώρο. Δεν αφήνουμε καμία και κανέναν μόνη της και μόνο του. Να είστε @ εαυτ@ σας! Μαζί σιγά σιγά αλλάζουμε τον κόσμο!http://www.buzzfeed.com/skarlan/love-is-love#.talyMGpPzz


11-13 Ιουνίου: Τριήμερο προβολών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περηφάνιας Κρήτης


3-dayΤο Φύλο και Φτερό διοργανώνει τριήμερο προβολής ταινιών, με αφηγήσεις και ιστορίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η εκδήλωση αποτελεί προπομπό του επικείμενου Φεστιβάλ Ορατότητας & Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας.
Το 1ο Φεστιβάλ της Κρήτης με ΛΟΑΤΚΙ θεματικές θα λάβει χώρα στις 26&27 Ιουνίου στο Πάρκο Γεωργιάδη του Ηρακλείου.

Την Πέμπτη 11/6/2015 θα προβληθεί το "XENIA"Μία ταινία του Π.Κούτρα όπου δύο αδέρφια, έφηβοι Αλβανοί δεύτερης γενιάς που κινδυνεύουν με απέλαση, διασχίζουν την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον Ελληνα πατέρα τους με σκοπό να τους αναγνωρίσει και έτσι να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Την Παρασκευή 12/6/2015 θα προβληθεί το "Trans America"

  

Μία ταινία του Duncan Tucker που ακολουθεί την ζωή της Bree, μίας τρανς γυναίκας από την Αμερική, που ανακαλύπτει πως έχει ένα γιο.

To Σάββατο 13/6/2015 θα προβληθεί η ταινία "Pride"Μία ταινία του Matthew Warchus όπου ακολουθεί κάποιους ομοφυλόφιλους ακτιβιστές απο τα Ηνωμένα βασήλια , στη προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους ανθρακορύχους κατά τη διάρκεια μίας εκτενής απεργίας της διεθνής ένωσης ανθρακορύχων, το καλοκαίρι του 1984.
Τη στήριξη του πρώτου LGBTQI+ Pride που διεξαχθεί σε λίγες μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης αποφάσισε η γενική συνέλευση του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:
Το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Κρήτη θα διεξαχθεί στις 26 – 27 Ιουλίου στο Ηράκλειο, με τίτλο «Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας». Αποτελεί ακόμα μια μάχη ενάντια στην καταπίεση και το φασισμό που το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κινήμα πρέπει να τη δώσει ενωμένο. Η διάσπαση με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, την εθνικότητα είναι το ρατσιστικό όπλο στα χέρια του συστήματος προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές ευθύνες για την φτώχεια, την καταπίεση και την εξαθλίωση μετατρέποντας τους «διαφορετικούς» σε αποδιοπομπαίους τράγους και στόχους των φασιστών δολοφόνων.
Δεν ξεχνάμε ότι οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής αξιοποιώντας τη ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων των Μνημονίων, της λιτότητας και της ανεργίας προχώρησαν σε επιθέσεις όχι μόνο ενάντια στους μετανάστες και την Αριστερά, φτάνοντας στις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, αλλά και σε επιθέσεις κατά των ομοφυλόφιλων. Απέναντι στην απειλή των φασιστών οι γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι και οι μετανάστες δεν έμειναν μόνοι τους. Σωματεία, συλλογικότητες, φορείς βρεθήκαμε όλοι μαζί στους δρόμους σε μια σειρά μάχες, όπως η Παγκόσμια μέρα Δράσης Κατα του Φασισμού στις 21 Μαρτη. Έτσι θα συνεχίσουμε.
Στηρίζουμε την διοργάνωση του ΦεστιβάΛ Υπερηφάνειας ενάντια στις όποιες σκοταδιστικές εξάρσεις σεξισμού και ομοφοβίας, απο όπου και ΑΝ προέρχονται. Η ελευθερία σεξουαλικής επιλογής και η αυτοδιάθεση του σώματος δεν ειναι μια περιττή και προκλητική πολυτέλεια, αλλά ανθρώπινο θεμελιώδες δικαίωμα. Όλοι και όλες στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση.
Το προεδρείο της Γ.Σ.Dear Friends in Crete,
This is a note of love and solidarity from Kreuzberger CSD Berlin, the non-commercial self-organized „small“ CSD of Berlin.
We heard that you are celebrating the 1st LGBTIQ+ Pride of Crete just on the same weekend as we celebrate our 18th CSD in Kreuzberg. Congratulations!
We share and promote the same values that you are proclaiming. We all want to fight for a world without suppression, in which each individual can develope and act freely in its very personal way and is respected to do so.
For a world without sexism, homophopia and transphobia. For a world free of racism, free of economical and monetary injustice, free of reasons to flee but with the right to chose feely a place to live at. For a world free of patriarchism, capitalism and religeous fanaticism!
We heard that your LGBTIQ+ Pride of Crete is feared to be attacked. So please know that we are with you with our hearts and souls. We wish you to be able to stay safe and make yourself visible without being harmed.
We will watch carefully what happens and we will speak out loud if authorities fail to protect you and your rights!
Happy CSD, Happy Festival, Happy Colorful March, Happy LGBTIQ+ Pride of Crete in Heraklion!
Solidary Glitter Greetings from Berlin!
Celebrate diversity!
The Orga-Group of Kreuzberger CSD

Αγαπητές φίλες και φίλες στην Κρήτη,
αυτό εδώ είναι ένα σημείωμα αγάπης και αλληλεγγύης από το Kreuzberger CSD του Βερολίνου, 
μια μη-κερδοσκοπική, αυτοδιαχειριζόμενη "μικρή" ομάδα στο Βερολίνο. 
Μάθαμε ότι πρόκειται να γιορτάσετε το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ Πράιντ στην Κρήτη 
το ίδιο ακριβώς σαββατοκύριακο που κι εμείς γιορτάζουμε στο 18ο μας CSD 
στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου. Συγχαρητήρια !
Πιστεύουμε και προωθούμε τις ίδιες αξίες που κι εσείς υποστηρίζετε. 
Όλες και όλοι μας αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο χωρίς καταπιέσεις, έναν κόσμο 
στον οποίο κάθε άτομο θα μπορεί να εξελιχτεί και να δρα ελεύθερα σύμφωνα 
με τον προσωπικό του τρόπο και θα αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Αγωνιζόμαστε 
για έναν κόσμο χωρίς σεξισμό, χωρίς ομοφοβία, χωρίς τρανσφοβία. Για έναν κόσμο 
όπου δεν θα υφίσταται ρατσισμός, δεν θα υπάρχει οικονομική και χρηματική αδικία, 
δεν θα υφίστανται λόγοι για δραπέτευση αλλά θα υπάρχει το δικαίωμα να επιλέγουν 
ελεύθερα οι άνθρωποι έναν τόπο για να ζήσουν. Για έναν κόσμο απαλλαγμένο 
από την πατριαρχία, τον καπιταλισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό !
Μάθαμε ότι υπάρχουν φόβοι για το ΛΟΑΤΚΙ+ Πράιντ της Κρήτης να υποστεί επίθεση. 
Γι' αυτό θέλουμε να ξέρετε ότι είμαστε μαζί σας με την καρδιά και την ψυχή μας. 
Ευχόμαστε να μπορέσετε να παραμείνετε ασφαλείς και να γίνετε ορατοί/ ορατές 
χωρίς να πάθετε τίποτα κακό.
Ευχόμαστε χαρούμενο CSD, χαρούμενη γιορτή, χαρούμενη χρωματιστή πορεία, 
χαρούμενο ΛΟΑΤΚΙ+ Πράιντ της Κρήτης στο Ηράκλειο ! 
Γιορτάστε την ποικιλότητα !

Ομάδα Orga Κρόιτσμπεργκ CSD, Βερολίνο 

https://www.facebook.com/events/1000670836610418/Όσα κορίτσια και αγόρια έρθουν στο LGBTQIplus Pride Κρήτης, μπορούν να βρουν στο τραπεζάκι μας τα φάμπιουλους κόμικς των αγαπημένων μας Smar Makes Comics / η Σμαρ Κάνει Κόμικς και Steve's Doodles μαζί με ωραιότατα φλαϊεράκια Πούτσας Γκράτσιας!!! emoticon heart emoticon heart emoticon heart

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse