Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Φαντάζομαι όλες και όλοι έχουμε δει το παρακάτω:


Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΗ: 

 

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - “Πλειάδες” διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της στοχοποίησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα (σημ.1, 2), καταδικάζει δε απερίφραστα και κατηγορηματικά την ποικιλότροπη επίθεση που υπέστη η Πρόεδρός μας, Δικηγόρος Αθηνών Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, τις πρώτες ώρες της 5.6.2013 στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη.
Η Ηλέκτρα Κούτρα, η οποία είναι και δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης και υποστήριξης διεμφυλικών ατόμων (transsexual) στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πληροφορηθεί τις εκεί καθημερινές, τις τελευταίες μέρες, επιχειρήσεις "σκούπα" της αστυνομίας και καταχρηστικές προσαγωγές τους, σχετικά με τις οποίες εκφράζονται ανησυχίες ότι σχετίζονται με το επικείμενη Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη (σημ.3). Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, ειδοποιήθηκε  ότι προσήχθη ξανά, για 3η φορά μέσα σε 4 μέρες, εντελώς αναιτιολόγητα, ένα από τα διεμφυλικά άτομα που μόλις την είχαν εξουσιοδοτήσει και για τον λόγο αυτόν μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση της προσαχθείσας.
Αντιμετώπισε αρχικά άρνηση πρόσβασης στο Αστυνομικό Τμήμα, παρ' όλο που επέδειξε την δικηγορική της ταυτότητα και γνωστοποίησε ότι εκπροσωπεί προσαχθέν πρόσωπο, σε σημείο να αναγκαστεί να ειδοποιήσει την Άμεσο Δράση για την απαγόρευση επικοινωνίας κρατουμένου με το συνήγορό του, κίνηση που ανάγκασε τον αξιωματικό υπηρεσίας να της “επιτρέψει” τελικά την επικοινωνία. Σύμφωνα με την καταγγελία της κ. Κούτρα, αφού αρχικά δέχθηκε απειλές περί “αυτοφώρου”, γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή άγνοια αστυνομικών οργάνων για θεμελιώδεις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας, οδηγήθηκε στο κρατητήριο όπου βρισκόταν κλειδωμένη «χωρίς να κρατείται» η εντολέας της. Στη συνέχεια, σπρώχθηκε βίαια και είδε πίσω της την σιδερένια πόρτα του κελιού να κλειδώνει. Τα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν ενώπιον ομάδας αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι δυστυχώς –και παρά τις εκκλήσεις της κ. Κούτρα- δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις περί τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που αναλαμβάνουν κατά την ορκωμοσία τους.


Η Ηλέκτρα Κούτρα, αφού απελευθερώθηκε, αναγκάστηκε να μεταβεί σε άλλο αστυνομικό τμήμα (λόγω άρνησης του 1ου να καταγράψει την μήνυσή της), όπου προχώρησε σε υποβολή μήνυσης σε βάρος του Αξιωματικού Υπηρεσίας αλλά και όλων των εκεί παρισταμένων Αστυνομικών που ιδίως με τις παραλείψεις τους τον συνέδραμαν ψυχικά, για τα ποινικά αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κακούργημα), κατάχρησης εξουσίας, κατακράτησης παρά το Σύνταγμα, παράνομης βίας, αρπαγής, απειλής και απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, που τελέστηκαν όχι μόνο σε βάρος της ατομικά, αλλά και σε βάρος κάθε έννοιας Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και διαφύλαξης της σχέσης των Πολιτών με τις δημόσιες Αρχές. Η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, τόσο τα ξημερώματα της ιδίας, που επιλήφθηκε, όσο και το μεσημέρι, όταν ζητήθηκε από τη συνήγορο της Ηλέκτρας Κούτρα, κ. Ξανθίππης Μωϋσίδου, έκρινε στην προκειμένη περίπτωση ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία (τα όρια του αυτοφώρου εκτείνονται έως την 23.59 της Πέμπτης 6/6/2013).
 
Αποτελεί καθήκον της Ελληνικής Δημοκρατίας να λάβει τα άμεσα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και του Πολιτεύματος από κρατικούς υπαλλήλους που όχι μόνο αγνοούν το δίκαιο και τις νομικές υποχρεώσεις τους, αλλά επιπλέον επιδιώκουν να καταργήσουν τον ρόλο της Υπεράσπισης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, να εκμηδενίσουν το κύρος του Δικηγορικού Λειτουργήματος, την αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας και να κατακρημνίσουν κάθε έννοια εμπιστοσύνης στους Δημοκρατικούς Θεσμούς, ανοίγοντας ευθέως τον δρόμο στον εξτρεμισμό και τον όλεθρο.
Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και την λήψη των σχετικών μέτρων για την προστασία των διακυβευόμενων συλλογικών έννομων αγαθών. Παράλληλα, το Υπουργείο οφείλει να δώσει ένα οριστικό τέρμα σε “επιχειρήσεις αρετή” που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών συμπολιτών μας, χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία πέραν της ταυτότητας του φύλου τους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ. 3 (δ) του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, η τέλεση πράξης από μίσος λόγω της ταυτότητας φύλου του θύματος αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε επαγρύπνηση, αλλά και να εγγυηθεί την ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι κοινός τόπος ότι δεν είναι παρά η ατιμωρησία των αστυνομικών – δραστών ποινικών αδικημάτων που «οπλίζει» τα χέρια και το νου τους ως προς την τέλεσή τους.
Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας να καταδικάσουν απερίφραστα τα καταγγελλόμενα περιστατικά, προασπιζόμενοι το κύρος της Δικηγόρου ως συμπράττουσας λειτουργού της Δικαιοσύνης.
Καλούμε την Κοινωνία των Πολιτών και τις οργανώσεις της, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο και κάθε συλλογικό ανθρωπιστικό φορέα, να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας, αξιώνοντας άμεση και πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης που παραπέμπει σε εποχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2013

Έχει κυκλοφορήσεις η παρακάτω κοινή δημόσια δήλωση:


Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα όσα καταγγέλλει σε σημερινό δελτίο τύπου του το Δ.Σ. της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «πλειάδες» για την μεταχείριση της Προέδρου της Οργάνωσης και Δικηγόρου Αθηνών Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα από αστυνομικά όργανα υπηρετούντα στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης τις πρώτες ώρες της 5.6.2013 και ζητάμε να διεξαχθεί άμεσα ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα και εφόσον διαπιστωθούν τα καταγγελλόμενα να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει οι: ActUp HELLAS, 
Athens Pride, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ΚΣΠ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών 
 
ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ


Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)

Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – “Πλειάδες”

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (Ο.Λ.Κ.Ε.)

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Good As You(th) – Κοινότητα LGBTIQ Νέων Θεσσαλονίκης

Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (Λ.Ο.Α.)

Lesb. Equal – Λεσβίες για την Ισότητα

Athens Pride

Thessaloniki Pride

HOMOphonia – Thessaloniki Pride

Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία

Θετική Φωνή

Act Up – Δράσε Hellas

Σύνθεση

Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Proud Press

Queertrans

Lgbt / Κόκκινο

 


Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Αναίτια φυλάκιση δικηγόρου»
Σύμφωνα με καταγγελία Δικηγόρου, η ίδια προσφάτως επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας, στην Θεσσαλονίκη, όπου, αρχικά, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας της απαγόρευσε την είσοδο στο Τμήμα και κατόπιν, αφού της αφαίρεσε την δικηγορική και την αστυνομική της ταυτότητα, την έσπρωξε βίαια σε κελί, όπου την κράτησε φυλακισμένη για κάποιο χρονικό διάστημα.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα για να συνομιλήσει με την εντολέα της, η οποία, όντας διεμφυλικό άτομο, έχει προσαχθεί πολλές φορές σε διάστημα μόλις πέντε (5) ημερών, αναίτια, γεγονός που αφορά, επίσης, όλα τα διεμφυλικά άτομα στην Θεσσαλονίκη και το οποίο έχουμε θίξει με πρόσφατη ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του.
Η συμπεριφορά του εν λόγω Αξιωματικού Υπηρεσίας ξεπερνά κάθε όριο δεοντολογίας και νομιμότητας, αποτελεί προσβολή των δικαιωμάτων της δικηγόρου και καταπατά τον όρκο για υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.
Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Σε ποιες ποινικές κυρώσεις προτίθεται να προβεί;
2. Δεδομένης της ακαταλληλότητας του εν λόγω οργάνου της Ελληνικής Αστυνομίας να υπηρετήσει την θέση του, προτίθεται να προβεί στην απομάκρυνσή του;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη


“Transgender arrests in police crackdowns and unlawful detention of the defenders of their rights in Thessaloniki, Greece”.





Athens 11 June, 2013
Greek Transgender Support Association
(Court of first appeal no. 7646/2010 – Metropolitan District of Athens no. 19388)
PRESS RELEASE
Subject:
Subject: “Transgender arrests in police crackdowns and unlawful detention
of the defenders of their rights in Thessaloniki, Greece
     The Greek Transgender Support Association, recognized ngo for the support of the rights of the transgender community in Greece is appalled by and protests the arrests, on a daily basis, of transgender people in Thessaloniki, and the harassment of the defenders of their rights and especially the detention of their lawyer Electra Koutras.
    According to submitted complaints, since 30/5/2013, transgender people are arrested and detained in the police station in daily police “sweep” operations, for at least 3-4 hours, on the pretext of their i.d. verification and their identification as sex workers. There, the transgender persons are forced to tolerate the humiliating behaviour of police officers.
    According to the grievances, in one of the cases mentioned, the police stopped the car of three transgender women and arrested them without any justification. In all the cases the unacceptable and offensive behaviour of the police has been protested. In cases when transgender women complained, they were threatened to be sued for disrespect if they did not “comply”.
     The fact that the arrests are made on a daily basis, in conjunction with the statements of several public figures and Greek Church representatives against the Thessaloniki Pride, makes us wonder whether transgender persons, being the most vulnerable group of the LGBT community, victims of social exclusion and intolerance, have become “easy targets”.
     Following similar police operations in Athens and pointless arrests, all arrested transgender women who seeked the help of Greek Transgender Support Association, were found to be innocent by the court, while the court accepted the defence argument that the incidence of the identity of a transgender person with her presence in a specific location does not mean that the person practices sexual work, let alone that she “harasses” the passerbies. On the contrary, the reference of the individual to trial, just on the basis of the above coincidence, signifies the criminalisation of gender identity; this is not to be tolerated in a well-governed democratic society.
   In addition to the above, Electra Koutras, the attorney of Greek Transgender Support Association held a meeting to inform and support the transgender people of Thessaloniki. Shortly after the meeting, she was informed that one of the transgender persons was arrested for the third time in four days. Ms Koutras went to the Police Station to defend the person in custody.
     She was initially denied access into the Police Department, although she presented her lawyer’s i.d. and announced that she represented the person in custody. She had to demand immediate police action for the refusal of prisoner communication with her attorney; this forced the officer on duty to allow the communication. According to the complaint of Ms. Koutras, after she received threats for “flagrante delicto”, she was taken to detention, illegally.
     After she was released, she went to another police station (due to the refusal in the first to record the lawsuit), and proceeded to submit a complaint against the officer on duty and the present policemen for a variety of offences.
    Greek Transgender Support Association states that it will resort to the courts, as well as to international organisations and to seek the condemnation of the Greek State which is responsible for the brutal violation of the human rights of transgender people and the rights of their defenders; and for the sheer violation of every concept of justice.
Greek Transgender Support Association asks for:
• The immediate ending of the Greek Police atrocities against transgender people and the defenders of their rights.
• The exemplary punishment of the responsible police officers who abolished with their practices every sense of law and justice.
• The revision of Presidential Decree for the establishment of Units against Racism in order to add gender identity as a fundamental protection.
THE BOARD OF DIRECTORS
Greek Transgender Support Association
Zan Moreas 17, Koukaki, Athens, 11741, Greece
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

 Σας καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε τη διαμαρτυρία ενάντια στις ανεπίτρεπτες, τρανσφοβικές και αδικαιολόγητες κατά συρροήν προσαγωγές τρανς ατόμων και στην στοχοποίηση των υπερασπιστών τους, από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης.(θα πραγματοποιηθεί μικροφωνική έξω από το α.τ. Λευκού Πύργου -που είναι στην Πλατεία Αριστοτέλους- και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε πεζοί μέχρι το α.τ. βαρδάρη, στη Δωδεκαννήσου)

http://www.goodasyouth.com/kataggelia-prosagwges-diemfylikwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse