Η πρόταση στοχεύει στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί πριν ή μετά τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, ιδίως στις περιπτώσεις συμβίωσης ομοφύλων, όπου τα τέκνα δεν είναι δυνατό να καλυφθούν νομικά με άλλο τρόπο.
Ο Συνήγορος σημειώνει ότι υπό τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θετά ή φυσικά τέκνα που συμβιούν με ομόφυλο ζεύγος, ανεξάρτητα από τη νομική αναγνώριση του συγκεκριμένου τύπου συμβίωσης, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν νομικά και πραγματικά προβλήματα από την έλλειψη έννομης σχέσης τους με τον συμβίο ή τη συμβία του νομικού ή φυσικού γονέα τους, καθώς εκείνος (ή εκείνη) δεν θα διαθέτει νομική δυνατότητα να επιληφθεί των συμφερόντων των παιδιών, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας.
Αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν τα φυσικά ή θετά τέκνα ενός εκ των δύο συμβιούντων σε περιπτώσεις συμβίωσης ετεροφύλων, καθώς εκείνοι διαθέτουν τη δυνατότητα, μετά από σύναψη γάμου, να υιοθετήσει ο ένας το τέκνο του άλλου.
Προκειμένου να αποφευχθεί ευρύτερη αναδιάταξη του συστήματος του οικογενειακού δικαίου, η οποία θα απαιτούσε συστηματικότερη νομοτεχνική προεργασία, η ανεξάρτητη Αρχή προτείνει επί του παρόντος τη μερική, έστω, κάλυψη του νομοθετικού κενού με ενδιάμεση ρύθμιση όχι στο πεδίο της υιοθεσίας, αλλά σε εκείνο της επιμέλειας.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η εξής προσθήκη στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου και μεταξύ των παραγράφων 1 και 2: «Η επιμέλεια του προσώπου του φυσικού ή θετού τέκνου του ενός μέρους, το οποίο είτε είχε γεννηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί πριν τη σύναψη του συμφώνου, είτε γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε κατά τη διάρκειά του, μπορεί, με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί από κοινού και στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα.
Εάν το μέρος του συμφώνου που είναι γονέας αποβιώσει ή παύσει να ασκεί τη γονική μέριμνα ή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους, η επιτροπεία μπορεί, με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα».
Μάλιστα, θα ήταν σκόπιμη, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ανάλογη ρύθμιση και για την επιμέλεια του προσώπου του φυσικού ή θετού τέκνου του ενός από τους συζύγους που συνάπτουν γάμο, εφόσον ο άλλος γονέας του παιδιού δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα.
The Czech Republic has made a landmark ruling in favour of same-sex adoption.
Last month the court in Prostějov, south Moravia, ruled in favour of the adoption of 10-year-old twins by a gay couple, who live in the US.
The gay married couple, adopted the children as babies in San Francisco, but as one of them is French, he had no right to Czech citizenship.
After the twins visited their grandmother in the Czech Republic, they have been granted Czech citizenship.
The French father says it will make travelling in Europe easier
The Czech father, a financial director in the US, said: “Now we can be granted Czech citizenship, thanks to which we can move to the Czech Republic told local media.
“Our travelling across Europe will be easier and the boys will have their door to Czech schools open,” he continued.
“The twins feel very well in the Czech Republic and they would like to stay here.”
The ruling was enabled by a change in legislation, which allows Czech courts to recognise foreign rulings on adoption.
While a wide-reaching ruling on same-sex adoption is still to come, this decision, taking over three years to reach in US courts, provides a glimmer of hope to the gay community in the Czech Republic.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.