ГЪРЦИЯ КАЗА ДА НА ЕДНОПОЛОВИТЕ ДВОЙКИ


Късно тази нощ гръцкият парламент прие историческа поправка в закона за гражданските партньорства, която премахва дискриминацията по признак сексуална ориентация. Гърция стана седмата държава в Източна Европа, даваща на еднополовите двойки права, сравними с брачните. Преди нея това направиха Чехия (2006), Словения (2006), Унгария (2009), Хърватия (2014), Кипър (2015) и Естония (от 2016).
След пет часа речи от парламентарната трибуна, малко след 23 часа депутатите пристъпиха към гласуване. Предложението беше прието с 194 гласа ЗА и 55 – ПРОТИВ.  Това е голяма победа в страна, където Православната църква все още има голямо влияние.
Секунди след обявяването на резултата, наблюдатели в залата изразиха радостта си с целувки. Снимка: Γιάννη Μακρογιαννέλη/Vice
Секунди след обявяването на резултата, наблюдатели в залата изразиха радостта си с целувки. Снимка: Γιάννη Μακρογιαννέλη/Vice
През 2013 Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Гърция за дискриминация спрямо еднополовите двойки. Съдът постанови, че законодателите трябва да изменят закона за гражданските партньорства, от който в момента могат да се възползват единствено хетеросексуалните хора.
След няколко години лобиране, лявата партия Сириза внесе дългоочакваното предложение по-рано тази година.
По време на обсъждането, много от гръцките депутати носеха значки със знамето на дъгата.
По време на обсъждането много от гръцките депутати носеха значки със знамето на дъгата.
Законът за гражданските партньорства не предоставя всички права, на които се радват двойките в брак. Той урежда въпроси като данъци и наследство, но напълно пренебрегва родителските права, например.
Дори тези ограничения обаче не бяха достатъчни за анти-гей групите в гръцкия парламент, които до последния момент неуспешно се опитваха да прокарат отровни поправки, осакатяващи закона. Те настояваха да отпаднат всички права, които двойките получават от страна на държавни институции, в това число данъчни и осигурителни облекчения.
Този следобед ЛГБТИ активисти проведоха акция в подкрепа на новия закон. Снимка: Facebook
По-рано днес активисти в Солун проведоха акция в подкрепа на новия закон. Снимка: Facebook
Министър-председателят Алексис Ципрас коментира, че вотът “затваря дълъг период на примитивизъм и срам за гръцката държава”. В своята реч по време на парламентарния дебат той допълни: “Това бе период на отричане и маргинализация на голяма част от нашите съграждани, на които им бе отказвано да живеят заедно и да се радват на свои основни човешки права”. Премиерът каза на законодателите, че този ден “не предполага празненства, а извинение” към хората, които досега са нямали човешките права на гражданите в много други развити правни системи.
“Този закон трябваше да бъде приет преди години”, заяви той преди гласуването.
Докато депутатите обсъждаха закона, стотици се събраха пред сградата на Парламента в Атина в очакване на резултата от гласуването. Повечето бяха настроени оптимистично и с нетърпение очакваха добри новини, но едва ли много от тях са останали до обявяването на резултата, което стана около 1:00 часа през нощта.
athens-civil-partnerships-parliament
Семейство държи плакат с надпис “Всички семейства са равни” пред Парламента. Снимка: Facebook
Скорошната смърт на популярния гей актьор Минас Хацисавас показа на Гърция защо еднополовите двойки имат съвсем реална нужда от правна защита. По време на погребението му на 2 декември, неговият партньор Костас Фалелакис се обърна директно към гръцкия премиер: “Това е послание към министър-председателя. Бях с Минас в продължение на 25 години, но в болницата не ми беше позволено да прибера тялото му”.
HUGE.BG попита няколко гърци какво означава събитието за тях.
За някои то има голяма символна стойност. “Днес се почувствах сякаш съществуването ми най-накрая е признато на институционално ниво”, отговори активистът от Солун Апостолис Карабаирис, 33.
Други очакват с нетърпение практическите ползи от новия закон. 37-годишният IT-специалист Гиоргос Цирос сподели: “Партньорът ми, който е от държава извън ЕС, най-накрая ще може да получи разрешително за постоянно пребиваване!”
Алехандро Килмпасанис сравни движението за равни права с откритието, че Земята е кръгла. “Като вековете, изминали между твърдението на Галилео и първите сателитни снимки на Земята, ще отнеме време, докато обществото ни приеме еднополовите двойки с нужното уважение. Този закон обаче е страхотна първа стъпка към една по-справедлива Гърция, където гей двойките знаят, че имат защитата на закона”, каза 27-годишният мъж.
"Всичко, което искам за Коледа, е равенство"
“Всичко, което искам за Коледа, е равенство” Снимка: Facebook
Снимка: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
“Любовта е любов” Снимка: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
Снимка: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
Снимка: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
Снимка: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
“Ела да подпишем, дарлинг” Снимка: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
България е една от едва седем държави-членки на Европейския съюз, които не защитават по никакъв начин еднополовите семейства. Останалите са Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.
Заглавна снимка: Xinhua/Marios Lolos





Greece allows civil partnership for same-sex couples