Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Πράσινο φως για το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια


  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
Ζευγάρι ομοφυλόφιλων κρατιέται χέρι χέρι μπροστά στη σημαία του ουράνιου τόξου που χρησιμοποιείται ως σύμβολο των γκέι, των τρανσέξουαλ , των λεσβιων και των .....LGBTQI
Πράσινο φως για το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάριαΑνοίγει ο  δρόμος για νομοθετικές αλλαγές στη χώρα μας που θα νομιμοποιούν τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια. Λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο έκρινε ουσιαστικά ότι είναι αντίθετος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης που αποτελεί νόμο του κράτους από το 2008, επιχειρείται νομοθετική στροφή με ευρωπαϊκό αέρα.

«Συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονισθεί  η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το στίγμα των προθέσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Στόχος είναι να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να μην ακολουθήσουν άλλες προσφυγές και καταδίκες της χώρας μας από το Στρασβούργο, έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι η τελευταία απόφαση που δικαίωσε τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και τον σύντροφό του αποτελεί νομολογιακό πυλώνα για ανάλογες υποθέσεις.

Το πρώτο θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήρθε μετά τη  συνάντηση που είχε προχθές αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος και αυτό το ακανθώδες θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι αλλαγές να φθάσουν στη Βουλή αμέσως, ακόμη και ως τροπολογία στο υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις βελτιώσεις στις οποίες ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία από τις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο υπό διαβούλευση Κώδικας Μετανάστευσης και οι ρυθμίσεις κατά των διακρίσεων γενικά και ειδικότερα στο σύμφωνο συμβίωσης αποτελούν ένα πλέγμα προστατευτικών εγγυήσεων μεγάλης  προστιθέμενης αξίας, τόσο πρακτικής όσο και συμβολικής», επισημαίνει με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της αντιπροσωπείας του ΠαΣοΚ Γιάννης Ιωαννίδης.                                                                                          

Και προσθέτει: «Οι σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η Ελληνική Δημοκρατία είναι τέτοιες που καθιστούν αναγκαία την ευρύτερη δυνατή συναίνεση τουλάχιστον στα στοιχειώδη, δηλαδή στον τρόπο αντίδρασης της πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα που απειλούν και τους πολίτες αλλά και το πολίτευμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς την ίδια τροχιά κινούνται οι προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, με στόχευση την ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης. Στις προτάσεις τους, δε, γίνεται ευθεία επίκληση της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Νομικοί εξάλλου, αμέσως μετά τη δημοσίευση της επίμαχης απόφασης αποτιμώντας τη βαρύτητά της, είχαν εκφράσει την άποψη ότι αυτή ισοδυναμεί «με μία σαφή οδηγία για άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της ανισότητας εις βάρος των ομοφύλων αλλά και μία απειλή για μελλοντικές καταδίκες  στο Δικαστήριο του Στρασβούργου».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse