Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η Αννίτα και οι Μπάμπηδες


https://secure.avaaz.org/el/petition/Ethniko_Symvoylio_Radiotileorasis_ESR_Kataggeloyme_ton_ratsistiko_transofoviko_logo_tis_Annitas_Pania_11114/?sqAJFib


















Στα διάφορα προσβλητικά αστειάκια που άκουγα και από την εποχή μου ακόμη στη λεωφόρο, όταν κάποιος ήθελε να κράξει προσπαθούσε να βρει ένα βαρβάτο αντρικό όνομα. Βαγγέλης, Θρασύβουλας κ.λπ. Ανάμεσα σε αυτά και το Μπάμπης. Οποία σύμπτωσις! Ένας Μπάμπης ήρθε στην τηλεόραση το 2014 για να μας γυρίσει στην εποχή του 1970-80, στην πιο κακή της μορφή.
Οικοδέσποινα, η Αννίτα Πάνια. Γνωστή τηλεπερσόνα και μάλιστα θα τολμούσα να πω -αφού είχα και μια προσωπική επαφή μαζί της- έδειχνε με παρρησία πως λατρεύει και «γουστάρει» το διαφορετικό, πόσο μάλλον τα τρανς άτομα.
Φαίνεται η καλή νεράιδα, όπως προσπαθούσε επιτυχημένα πολλές φορές να παρουσιαστεί, δάγκωσε αυτή το μήλο της κακιάς μάγισσας και μεταλλάχθηκε. Κοινώς, δεν έχει τηλεθέαση πλέον το διάλλειμα «αγαπάμε τα τραβεστί». Ξεπούλησε. Ο Μπάμπης, λοιπόν, κατά κόσμον Αλόμα -ναι, η γνωστή Αλόμα- πήγε στην εκπομπή... νομίζω κανείς δεν κατάλαβε γιατί. Και η Αννίτα βρήκε την ευκαιρία να πει όλα τα κατάπτυστα που βγήκαν από το στόμα της μπροστά σε κάποιον δυστυχή άνθρωπο, ψυχικά άρρωστο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος.


Στο τρανσφοβικό, χωρίς προηγούμενο, παραλήρημα της κ. Πάνια, ήταν αδύνατον να πάρει θέση ο Μπάμπης. Το σιλικονάτο στόμα, παράταιρο σε ένα αντρικό πρόσωπο έμεινε άλαλο, γιατί προφανώς άλλα έταξαν, άλλα έκαναν. Το ίδιο βλέμμα είχε και η κ. Πάνια όταν βγήκε σε τηλεφωνική γραμμή μια κοινωνιολόγος και μιλούσε για σεξουαλική ταυτότητα και κοινωνική ταυτότητα. Άγνωστες λέξεις για μια παρουσιάστρια που καλεί ένα πρώην τρανς άτομο με 45 χρόνια πορείας στην πλάτη του. Αν μη τι άλλο, έπρεπε να ψάξει τι εστί Αλόμα.
Απαρνήθηκε μανιωδώς το παρελθόν του ο Μπάμπης -και καλά έκανε, αλλά με ψέματα. Είπε πως ποτέ δεν αισθανόταν γυναίκα, αλλά λίγο πριν τη γνωρίσω, εκείνα τα πέτρινα χρόνια, όλα όσα έκανε έδειχναν έναν άνθρωπο που ήθελε να γίνει -και να δείχνει- γυναίκα, με όλες τις συνέπειες για την υγεία του. 
Παρακολουθήσαμε μια εκπομπή μέσα στο ψέμα και όλες τις φοβίες μαζί σε μία ώρα. Είμαστε μια κοινωνία που προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο καθένας στο δικό του μετερίζι. Η τρανς κοινότητα τα τελευταία χρόνια κατάφερε, λόγω του ΣΥΔ να μπει στην ατζέντα της πολιτικής η αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Μπήκε σε τρία νομοσχέδια και μάλιστα στο λεγόμενο αντιρατσιστικό.
Είναι κρίμα ένας άνθρωπος άρρωστος να προσπαθεί να τα γκρεμίσει όλα αυτά, αν και δεν μπορεί. Και από την άλλη μια γυναίκα, μητέρα,


 με απαξιωτικό ύφος να λέει μπροστά στον φακό πως τα τραβεστί πρέπει να είναι στο περιθώριο, αξίζουν το κράξιμο και γουστάρουν να προκαλούν το κράξιμο, και γιατί στην τελική θα πρέπει ντε και καλά να τα αποδεχτούμε, ρε αδερφέ; Η φράση που δεν κατεβαίνει με τίποτα κάτω. «Αν ένα τραβεστί γιατρός μου έρθει ντυμένος σαν γυναίκα, δεν θα του έχω εμπιστοσύνη. Αν έρθει σαν άντρας κι ας ξέρω τι είναι, δεν θα φοβάμαι». Τι πιο τρανσφοβικό;




"Το παραπάνω παραλήρημα αποτελεί την επιτομή του ρατσιστικού λόγου, αφού θεωρεί ότι οι τρανς άνθρωποι δεν αξίζουν κανένα σεβασμό, είναι περιθώριο και ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένο να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, να κακοποιούνται λεκτικά, ακόμη και σωματικά (χαρακτηριστικές οι αναφορές περί «γιαουρτιών»), απλά και μόνο λόγω της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου τους.
Τους αποστερεί από την ανθρώπινη ιδιότητα και δικαιολογεί με απόλυτο τρόπο κάθε λόγο ή πράξη που οδηγεί σε διακρίσεις, στη μισαλλοδοξία και στον αποκλεισμό τους από τον χώρο της εργασίας, αλλά και γενικότερα της κοινωνικής ζωής και καταστρατηγεί κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χρησιμοποιεί παρωχημένες εκφράσεις της δεκαετίας του ’70, όπως «τα τραβεστί» που ούτε σχετίζονται με την ταυτότητα και τη ταυτότητα και έκφραση φύλου των τρανς ανθρώπων, το κυριότερο όμως είναι κακοποιητικές και προσβλητικές για τα τρανς άτομα. Ταυτίζει την τρανς ταυτότητα με τη σεξουαλική εργασία, γεγονός που είναι εκτός σύγχρονης πραγματικότητας καθώς φυσικά υπάρχουν τρανς γυναίκες που δεν ασκούν σεξουαλική εργασία καθώς επίσης αγνοεί ότι υπάρχουν και οι τρανς άντρες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τη σεξουαλική εργασία. Θεωρεί ότι ένας τρανς άνθρωπος που κάνει μία οποιαδήποτε εργασία (γιατρός, δάσκαλος, πωλητής), δεν πρέπει να γίνεται σεβαστός, απλά και μόνο λόγω της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου του."




Στο παρελθόν με έχουν προσεγγίσει πολλές φορές από την εκπομπή την Αννίτας για να συμμετέχω. Κάθε φορά έλεγα όσο πιο ευγενικά μπορώ όχι. Μετά την τελευταία της εκπομπή όμως, περίμενα πως και πως να με ξανακαλέσουν.
Πριν από κανα μισάωρο χτυπάει το τηλ μου:
- Καλησπέρα! Ο κύριος Τέλης Ράπτης;
- Καλησπέρα! Ο ίδιος, παρακαλώ πείτε μου.
- Από τον Alpha τηλεφωνώ.
- Όπα, δε ξεκινήσαμε καλά φίλη μου...
- Γιατί το λέτε αυτό;
- Τελευταία φορά που με πήραν από τον Alpha, ήταν για να βγω στην Αννίτα. Τελευταία φορά που πήρα εγώ στον Alpha, ήταν για να τσακωθώ, μάλλον άσχημα, με την υπεύθυνη μάρκετινγκ και να ακυρώσω μια χορηγία επικοινωνίας, μετά την στήριξη που δώσατε στον διευθυντή του ραδιοφώνου σας και κάργα ομοφοβικό παρουσιαστή, κο Βερύκιο. Τελευταία φορά που είδα το σταθμό σας ήταν χθες το βράδυ, που ο Σρόιντερ έβγαλε έναν ομοφοβικό φασίστα να μιλάει για ανώμαλους που το μόνο που σκέφτονται είναι ο πρωκτός τους, να με παρομοιάζει ως γκέι με κτηνοβάτη ή παιδόφιλο και στο τέλος να μιλάει απροκάλυπτα για φυσικές ρατσιστικές επιθέσεις μίσους. Και όλα αυτά σε εκπομπή που διαφημίστηκε ως υποστηρικτική στην LGBTIQ κοινότητα. Για πες λοιπόν, εσύ τι με θες;
- Ε, βασικά, από την εκπομπή της κυρίας Πάνια τηλεφωνώ...
- Πιστεύω ότι μπορείς να φανταστείς την απάντησή μου...
- Μα πραγματικά μπορείτε να πείτε όχι σε 1.000 ευρώ τη σημερινή εποχή; Εσείς ανάγκες δεν έχετε;
- Με προσβάλλεις βάναυσα. Θα με εξαγοράσεις με ένα χιλιάρικο; Ξέρεις, δεν έχω καμία ανάγκη να κανιβαλιστώ ως προσωπικότητα για τη δική σου τηλεθέαση, τα δικά σου νούμερα, τις δικές σου ανάγκες και ένα δικό μου χιλιάρικο. Σε παρακαλώ τώρα να κλείσουμε το τηλέφωνο, γιατί αν επιμείνεις, θα αναγκαστώ να σε βρίσω και δε το θέλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse