Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους/φίλες της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» σε ανοιχτή συνέλευση- συζήτηση.Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα 09/11/2015 δημοσιεύθηκε το σχέδιο νόμου, που ετοίμασε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα "ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" προς δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο www.opengov.gr(http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=6153 ) .


Ως οργανώσεις και συλλογικότητες χαιρετούμε την κίνηση αυτή. Είναι μια ιστορική στιγμή για την LGBTQI+ Κοινότητα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας φαίνεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου προς τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργού παρά τις πιέσεις συντηρητικών κύκλων προς το αντίθετο. Η πρόσκληση, που απηύθυνε το Υπουργείο προς τις LGBTQI+ οργανώσεις για συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο και υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η ίδια πολιτική και για το νομοσχέδιο για τη θεσμική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, του οποίου η ψήφιση θεωρείται από εμάς εξίσου σημαντική και επιτακτική. Παράλληλα, θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε μια συνολική αναθεώρηση του συμφώνου συμβίωσης με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων και όχι μια απλή διεύρυνση του υπάρχοντος, ανεπαρκούς συμφώνου συμβίωσης. Τέλος, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση για βελτίωση του ανακοινωθέντος σχεδίου μέσω υποβολής προτάσεων οι οργανώσεις και συλλογικότητες, που συνυπογράφουμε το παρόν Δελτίο Τύπου, ζητάμε τα εξής:1. Για το Άρθρο 12: Η παράγραφος 2 του συγκεκριμένου Άρθρου ορίζει πως οι όροι, οι προϋποθέσεις και η έκταση εφαρμογής των διατάξεων του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν συζύγους θα καθορίζονται από Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργού Εργασίας. Ζητάμε την κατάργηση της παραγράφου 2 του Άρθρου 12 ή την τροποποίηση της, ώστε η αναγνώριση των προϋποθέσεων και της έκτασης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μερών του συμφώνου να μην τελούν υπό την αίρεση της αναγνώρισης και τη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Εργασίας,
2. Για το Δεύτερο Κεφάλαιο: Προσθήκη Άρθρου στο Δεύτερο Κεφάλαιο που καταργεί το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει διαφορετικά όριασυναίνεσηςσεσεξουαλικήεπαφήμεταξύδύοανδρών. Πρόκειται για παράλογη διάκριση που αποτελεί πάγιο αίτημα της LGBTQI+ κοινότητας,
3. Για το Άρθρο 11: Ο νόμος έχει προβλέψει γονική μέριμνα μόνο στην περίπτωση γέννησης τέκνου κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης και όχι στην περίπτωση παιδοθεσίας. Τέλος,
4. Για το Άρθρο 9: Το Άρθρο 9 ορίζει το τεκμήριο πατρότητας. Ζητάμε αλλαγή του Άρθρου, ούτως ώστε η φράση "τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο" να επαναδιατυπωθεί ως εξής: "τεκμαίρεται ότι έχει γονείς τα μέρη του συμφώνου". Η έμφυλη διατύπωση στο Άρθρο αυτό, εκτός του ότι προκαλεί δυσκολίες στην γονεϊκότητα για τα τρανς άτομα ( πόσο μάλλον με δεδομένη την έλλειψη θεσμικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου), αποκλείει την αναγνώριση τεκμηρίου γονεϊκότητας σε ομόφυλους/ες συντρόφους.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως μέχρι τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου, συμπεριληπτικού προς ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα στην παιδοθεσία, την ανάδοχη γονεϊκότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τα ομόφυλα ζευγάρια και οι οικογένειες τους θα συνεχίζουν να υφίστανται διάκριση.


 Τέλος, θα θέλαμε να συγχαρούμε το Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σύσταση του οργάνου “Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας”, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών . Οι υπογράφουσες LGBTQI+ οργανώσεις και συλλογικότητες, (φωτο 1)
και ● Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (ΣΠΤΦ) του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
  Proud Seniors
Οι υπογράφουσες σύμμαχες οργανώσεις και συλλογικότητες, (φωτο 2)
και ● Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ● Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών (Θεσσαλονίκη)
"ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"  • clock
    στις 5:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ.
    σε 2 μέρες από τώρα
  • pin
    Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οδός Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα ΤΚ 101 63 Αθήνα (πίσω από το Πάντειο )


 Όσ@ κατά καιρούς έχετε έρθει σε επαφή μαζί μας, οσ@ είστε γονείς, όσ@ προτίθεστε να γίνετε γονείς και όσ@ θέλετε να διεκδικήσετε το δικαίωμά σας να μπορείτε να γίνετε γονείς εάν το αποφασίσετε στο μέλλον και η οικογένειά σας να αναγνωρίζεται ισότιμα με την ετεροκανονική πυρηνική οικογένεια. Όλ@ οι lgbtqi άνθρωποι που θέλετε να συσπειρωθείτε και να διεκδικήσετε μαζί μας είστε όχι απλά ευπρόσδεκτοι αλλά και απαραίτητοι.
Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς συμπίπτει με την δημόσια διαβούλευση του ν/σ «Σύμφωνο Συμβίωσης και άλλες διατάξεις».

Η μικρή θετική εξέλιξη της πιθαν... Δείτε περισσότερα


Στην χθεσινή ανοιχτή γενική συνέλευση της ομάδας, πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, και ελπίζουμε να καταφέρουμε όλ@ μαζί να τις εφαρμόσουμε.
Να ευχαριστήσω πρωτα την σύζυγο μου και πρόεδρος της ομάδας Στέλλα Μπελια ( Μήτσο μου!!!)
Να ευχαριστήσουμε την Ρούλα Σκούταρη που μίλησε για την Ερμεία που πλέον δεν είναι κοντά μας, για την ακτιβιστική της δράση και την συμβολή της τα πρώτα "πέτρινα χρόνια" ώστε να έρθουμε σε επαφή κάποιοι γονείς και να στηθεί η ομάδα.
Ευχαριστούμε τον Γιώργο Μπρεκουλάκη που κράτησε άψογα τις διαδικασίες στο προεδρείο της συνέλευσης.
Μεγάλο ευχαριστώ για την συμβολή του στην συζήτηση στον νομικό Βασίλη Σωτηρόπουλου που μας ενημέρωσε για το τι ακριβώς λέει το ν/σ "σύμφωνο συμβίωσης και άλλες διατάξεις" και μας εξήγησε πόσες και ποιες διακρίσεις έχει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου για μας και τις οικογένειές μας.
Η παρουσία και η συμβολή τόσο στην συζήτηση όσο και στην κατάθεση λύσεων, προτάσεων κλπ παλιών και νέων ακτιβιστών που ήρθαν να σταθούν στο πλάι μας ήταν μεγάλη και τους ευχαριστούμε όλ@ς (δεν προσθέτουμε ονοματεπώνυμα και για να μην γίνει το κείμενο περισσότερο σεντόνι και για να μην ξεχάσουμε κάποι@ από παραδρομή αλλά σας ευχαριστούμε καθεμία και καθέναν ξεχωριστά)
Τέλος η παρέμβαση των γονέων για το τι περιμένουν από την ομάδα και πως θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε καλύτερα μας έδωσε νέες προοπτικές που είμαστε έτοιμ@ να τις υλοποιήσουμε άμεσα..
Να μην παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την άψογη φιλοξενία και κυρίως τους υπαλλήλους της που αφιέρωσαν το απόγευμα της Κυριακής τους για να είναι εκεί μαζί μας.
Ένα από τα θέματα που προέκυψαν χθες στην συζήτηση ήταν η ανάγκη νέων ανθρώπων, που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούσαν ότι λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους η ιδέα της δημιουργίας οικογένειας ήταν απαγορευτική για εκείνους, να ενημερωθούν για πρακτικά και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να στήσουν την δική τους οικογενειακή ζωή.
Να σημειώσουμε επίσης την ανάγκη που πρόβαλαν χθες γονείς παιδιών που αυτοχαρακτηρίζονται ως lgbtqi για την δημιουργία μας συλλογικότητας που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να στηρίξουν τα παιδιά τους καλύτερα και αποτελεσματικότερα.
Τέλος να μην παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η χθεσινή συνάντηση με τρόπο άψογο,
Μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλ@ς όσ@ς παρά την δυσκολία της ημέρας (απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς, Πατησίων κλειστή λόγω Πολυτεχνείου κλπ) έφτασαν μέχρι εκεί. Όλ@ έβαλαν το δικό τους λιθαράκι να γίνουμε ως ομάδα καλύτερη πιο δυνατή και περισσότερο αποτελεσματική στις διεκδικήσεις μας. Καλή συνέχεια λοιπόν στους αγώνες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse