Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ -Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά’’
παρουσίαση του βιβλίου

Δήμητρα Κογκίδου
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ
Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά

την Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου 2015, στις 18:15
στον 10ο όροφο του  Πύργου της Παιδαγωγικής στο Α.Π.Θ.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία διεθνώς για τον έμφυλο διαχωρισμό των παιχνιδιών καθώς αναπαράγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα αγόρια και τα κορίτσια είναι τελείως διαφορετικά και την ενισχύει προδιαγράφοντας διαφορετικά ενδιαφέροντα, δεξιότητες και κλίσεις μεταξύ τους. 
Αυτή η πρώιμη διχοτόμηση των ενδιαφερόντων και των δραστηριοτήτων των αγοριών και των κοριτσιών που γίνεται συχνά και μέσα από το παιχνίδι έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούν διαφορετικές εμπειρίες και δεξιότητες, γεγονός που επηρεάζει τη συγκρότηση της έμφυλης ταυτότητάς τους, περιορίζει τις δυνατότητες ολόπλευρης ανάπτυξής τους, τη μελλοντική επιτυχία των παιδιών στη μάθηση σε πολλούς τομείς του αναλυτικού προγράμματος και στη συνέχεια τις επαγγελματικές τους επιλογές. Η ευαισθητοποίηση γονιών, εκπαιδευτικών και καταναλωτών/τριών στο ζήτημα της έμφυλης διχοτόμησης των παιχνιδιών και των επιπτώσεών τους, η ελαχιστοποίηση της αγοράς έμφυλων παιχνιδιών στα παιδιά, η κατάργηση των διαφορετικών ζωνών «για κορίτσια» και «για αγόρια» στα καταστήματα πώλησης, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιδιωχθούν αλλαγές στην κατασκευή/ανακατασκευή των παιχνιδιών και στο μάρκετινγκ έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες επιλογές «ουδέτερων ως προς το φύλο» και καινοτόμων παιχνιδιών κατάλληλων για όλα τα παιδιά, σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και με ποικιλομορφία θεμάτων. Αυτό δεν σημαίνει απλά την κατάργηση του ροζ και του γαλάζιου, ή τη στροφή των παιδιών και σε παιχνίδια που παραδοσιακά δεν συνδέονται με το φύλο τους, αλλά ότι δίνεται το μήνυμα στα παιδιά ότι όλες οι δυνατότητες για παιχνίδι είναι ανοικτές και διαθέσιμες ανεξάρτητα από το φύλο τους και χωρίς τον κίνδυνο του στιγματισμού.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Δήμητρα Κογκίδου είναι καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σε θέματα: φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οικογενειών και πολιτικών για τις οικογένειες (με έμφαση στις μονογονεϊκές και ομογονεϊκές οικογένειες), καθώς και στις σπουδές φύλου (με έμφαση σε θέματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης, ταυτοτήτων φύλου και διακρίσεων, έμφυλης βίας, ομοφοβίας στην εκπαίδευση και έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών). 
Είχε διοικητικές θέσεις στην Παιδαγωγική Σχολή και στο ΑΠΘ, όπως, Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο ΠΤΔΕ, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Ελλάδα κ.ά. Σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ.


·         Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, δείτε τη σελίδα μου στο FACEBOOK
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


http://www.pinknews.co.uk/2015/11/23/toys-r-us-to-scrap-boy-and-girl-labels-on-toys/?utm_source=PNFB&utm_medium=socialFB&utm_campaign=PNFacebookΟ ψυχολογικός πόλεμος του Ροζ και του Γαλάζιου.

«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Όλα Τα Παιχνίδια, Για Όλα Τα Παιδιά».


*

*Της 'Aννας Απέργη


Κάνοντας μία βόλτα κοίταξα τις βιτρίνες των καταστημάτων που έχουν βάλει τα γιορτινά τους εν όψει Χριστουγέννων, έπεσε η ματιά μου σε μία βιτρίνα με παιδικά παιχνίδια. Λένε άλλωστε ότι τις γιορτινές ημέρες γινόμαστε όλοι παιδιά.


Καλοχτενισμένες κούκλες μέσα στις ροζ λαμπερές τουαλέτες τους και δυναμικοί σούπερ ήρωες έλαμπαν μέσα στα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Καθόμουν και κοιτούσα τη βιτρίνα για αρκετή ώρα χαμογελώντας λες και είχα μαγνητιστεί από αυτή όταν ξαφνικά διαπίστωσα το μήνυμα που μου μετέδιδε άμεσα.

Το μήνυμα του έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών. Κούκλες και ροζ για τα κορίτσια, σούπερ ήρωες και γαλάζιο για τα αγόρια. Κατευθείαν ήρθε στο μυαλό μου, το βιβλίο της Δήμητρας Κογκίδου: «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ - Όλα τα παιχνίδια, για όλα τα παιδιά».

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που μιλάει για τον πόλεμο του ροζ και του γαλάζιου, που ξεκινάει να βομβαρδίζει την παιδική ψυχή από όταν ακόμη γεννιέται και φτάνει μέχρι και την εφηβεία και τη διαπερνά. Ο έμφυλος αυτός πόλεμος των παιχνιδιών, δημιουργεί φράχτες, εγκλωβίζοντας έτσι το παιδί σε έναν δυϊσμό, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις δυνατότητες της ολόπλευρης ανάπτυξης του.

Παιχνίδια που έχουν σχέση με οικιακές δραστηριότητες (παιδικές κουζίνες, πλυντήρια, σίδερο ρούχων κ.α.), που σχετίζονται με την εμφάνιση (παιδικό κομμωτήριο, μακιγιάζ κούκλας, χούλα χουπ κ.α.), ή που έχουν σχέση με τη φροντίδα και το μεγάλωμα ενός μωρού (καροτσάκια για κούκλες, μπιμπερό, κούκλες μωρά κ.α.), προορίζονται μόνο για κορίτσια. Παιχνίδια πάλι που έχουν να κάνουν με φιγούρες δράσης (υπερήρωες, στρατιωτάκια κ.α.), που έχουν σχέση με όπλα (πιστόλια, τανκς, στρατιωτικά υποβρύχια κ.α.), ή ακόμα διάφορα οχήματα (λεωφορεία, τζιπάκια, αεροπλάνα, εκσκαφείς κ.α.), προορίζονται αποκλειστικά για αγόρια.

Όλη αυτή η έμφυλη διχοτόμηση των παιχνιδιών, έχει ως αποτέλεσμα να αναπαράγεται η λανθασμένη αντίληψη για τους έμφυλους ρόλους που πρέπει ή δε πρέπει να έχει ένας άνθρωπος ενώ ταυτόχρονα προκαθορίζεται η κλίση, το ενδιαφέρον και η δεξιότητα που μπορεί να έχει το κάθε παιδί. Σπρώχνει το αγόρι στην επιθετικότητα, την βία αλλά και τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα μαθαίνει στο κορίτσι ότι για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό μέσα στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να έχει μία εξωτερική εμφάνιση που προκαθορίζεται ως «ωραία».

Αναπαράγουν λανθασμένα στερεότυπα για το ρόλο του φύλου, όπως το ότι τα αγόρια δεν μπορούν να παίξουν με καροτσάκια λες και δεν θα κάνουν πότε τους οικογένεια και δεν θα γίνουν πατέρες και ότι ένας άνδρας δεν πρέπει ποτέ να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού ή ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να γίνουν οδηγοί διαφόρων οχημάτων και να εργαστούν στα σώματα ασφαλείας.

Ως κοινωνία, έχουμε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Πρέπει να εξαλείψουμε το στερεότυπο πως υπάρχουν απαγορευμένα παιχνίδια και χρώματα για αγόρια και κορίτσια και να σκεφτούμε τις επιπτώσεις που έχει αυτή η έμφυλη διχοτόμηση των παιχνιδιών στα παιδιά μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ - Όλα Τα Παιχνίδια, Για Όλα Τα Παιδιά», της Δήμητρας Κογκίδου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, στον Πύργο της Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, 10ος όροφος, ώρα 18:15.


'Αρθρο - Article 
* Η 'Aννα Απέργη είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse