Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στην νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών και την παιδοθεσία


Αφιέρωμα έχει δημοσιεύσει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα News247.gr γύρω από τη νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών και την παιδοθεσία, με αφορμή την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση.


Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα κάνει μια πολύ συνοπτική παρουσίαση της μέχρι σήμερα αντίληψης που κυριάρχησε γύρω από την ομοφυλοφιλία και τα ΛΟΑΤ άτομα, κατακρίνοντας μάλιστα ακόμη και τη σύγχρονη στάση τόσο της κοινωνίας όσο και του νομοθέτη ως αναχρονιστική, ελλιπή και αναποτελεσματική, αναδεικνύοντας ως θεμελιώδη αξία την νομική αναγνώριση και προστασία της "οικογένειας", ανεξαιρέτως δομής και ποικιλομορφίας.



Επιπλέον η ιστοσελίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, όπου γκρεμίζονται οι μύθοι και τα οπισθοδρομικά στερεότυπα, τα οποία θεωρούν τους ομοφυλόφιλους ακατάλληλους γονείς, παραθέτοντας τόσο τις πρόσφατες έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο, όσο και πρακτικά παραδείγματα της δημόσιας ζωής, όπου αναδεικνύεται το παράδοξο της όλης κατάστασης.



''Η όλη ιστορία εμένα με αφορά ως προς το συμφέρον του παιδιού. Η παγκόσμια έρευνα σε χώρες που η υιοθεσία γίνεται επί δεκάδες χρόνια, όπως η Αμερική και ο Καναδάς, αλλά και οι σχετικές εταιρείες ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων έχουν δείξει πως στην ανατροφή των παιδιών δεν παίζει κανένα ρόλο το φύλο των γονιών. Όσα ήταν να βγουν γκέι θα βγουν γκέι και όσα ήταν να βγουν στρειτ θα βγουν στρέιτ. [...] Το θέμα είναι αν οι γονείς είναι κατάλληλοι για να έχουν ένα παιδί. Αυτό είναι και ένα κριτήριο που εξετάζει και στην Ελλάδα ο νομοθέτης. Για εμένα είναι το μόνο κριτήριο που έχει σημασία, καθώς δεν μπορούμε να λέμε πως εξ' ορισμού οι ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι δεν είναι ικανοί για γονείς.


Η φυλακή είναι γεμάτη από παιδιά ετεροφυλόφιλων γονέων, οι ομοφυλόφιλοι γεννήθηκαν όλοι από ετεροφυλόφιλους γονείς και οι αδερφοί Ξηρού ήταν παιδιά ενός παπά και μίας παπαδιάς.


Στην Ελλάδα τα παιδιά μπορούν να υιοθετηθούν είτε από δύο άτομα διαφορετικού φύλου, είτε από ένα. Δεν είναι περίεργο ομοφυλόφιλοι να έχουν υιοθετήσει παιδιά, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χατζηδάκις.


Η ιστοσελίδα φιλοξενεί επίσης και την γνώμη της Εκκλησίας, όπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υποστηρίζει τα εξής:

"Νομίζω πως η εκκλησία θα είναι κάθετη και αρνητική σε αυτό το θέμα έτσι και αλλιώς. Δεν μπορεί ένα παιδί να μεγαλώσει φυσιολογικά μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον."


Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθορίζονται από τους πολιτικούς άρχοντες και τα θεσμικά όργανα, στα πλαίσια μίας δημοκρατικής λειτουργίας ενός κράτους ή μιας κοινωνίας και όχι βάσει αντιλήψεων και δογματισμών, που προάγουν τις κοινωνικές διακρίσεις, την περιθωριοποίηση και την μισαλλοδοξία.



Ωστόσο, φαίνεται πως πρέπει ορισμένες φορές να υπενθυμίζουμε στους πολιτικούς άρχοντες ότι έχουν χρέος να διασφαλίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία και να υπογραμμίζουμε τις παραλείψεις τους, προκειμένου να υπηρετούν την Δημοκρατία και τα διακαιώματα των πολιτών τους.


Το Proud Press θεωρεί πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι επιτέλους ένα μέσο ενημέρωσης θίγει το συγκεκριμένο ζήτημα της νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών και της παιδοθεσίας στην Ελλάδα, μιας και τα περισσότερα ΜΜΕ είτε δεν αναφέρουν τίποτα γύρω από την lgbt επικαιρότητα ανά τον κόσμο είτε κάνουν μία μικρή αναφορά στους τίτλους ειδήσεων.

Βέβαια, αντίστοιχα αφιερώματα καλό θα ήταν στο μέλλον να φιλοξενούν και νομικούς και επιστήμονες ή να παρουσιάζουν επιστημονικές έρευνες ή/και ακόμα εκπροσώπους οργανώσεων , ώστε να εξασφαλίζεται η ορθότητα και η επιστημονική τεκμηρίωση των απόψεων, με απώτερο στόχο την κατάρριψη των σύγχρονων προκαταλήψεων και την ανάδειξη της διαφορετικότητας και τον σεβασμό σε αυτή ως το θεμελιώδες αξίωμα μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Άλλωστε ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης δεν είναι να καλλιεργούν το πνεύμα της αναζήτησης της αλήθειας και του διαλόγου, να ελέγχουν την άρχουσα τάξη και να συντελούν με αυτόν τον τρόπο στην δημοκρατική λειτουργία των θεσμών;


Πηγή: News247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse