Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στο παιδικό αντιρατσιστικό βιβλίο


1Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό” σας προτείνει μια σειρά από βιβλία για παιδιά -και όχι μόνο- με θέμα τις διακρίσεις και τον ρατσισμό…καλή ανάγνωση !
Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις: Καλέντη – Διεθνής Αμνηστία
Μια φορά κι ένα καιρό ζούσε σε μια χώρα που την έλεγαν Ασπρική και τους κατοίκους της Ασπρικανούς ένας καλός και φιλήσυχος ανθρωπάκος που ήταν κόκκινος και τον έλεγαν Πορφύριο Ξεχωριστό. Ξαφνικά άρχισαν να τον αντιμετωπίζουν όλοι εχθρικά και έτσι αναγκάστηκε να φύγει, εγκαταλείποντας τη χώρα του. Το ένα πρόβλημα όμως διαδεχόταν το άλλο. Μετά από μεγάλη περιπέτεια, βρέθηκε στο Κοκκινιστάν, μια χώρα όπου όλοι ήταν κόκκινοι σαν κι αυτόν. Κι εκεί όμως αντιμετώπισε εχθρότητα, όχι γιατί ήταν διαφορετικός αφού ήταν κι αυτός κόκκινος αλλά γιατί ήταν ξένος.
Το βιβλίο περιγράφει, με την βοήθεια ζωηρόχρωμης εικονογράφησης, τις περιπέτειες ενός πρόσφυγα στο μεγάλο ταξίδι του σε αναζήτηση αποδοχής και μιας καλύτερης ζωής. Όπως σε αρκετά βιβλία τέτοιας θεματολογίας, η λύτρωση έρχεται όταν ο ήρωας κάνει κάτι ιδιαίτερα ηρωικό και τότε επιτέλους αποδέχονται όλοι τη διαφορετικότητα του. Το βιβλίο είναι σε μεγάλο βαθμό διδακτικό, παρουσιάζοντας απλώς τις επιθυμητές αξίες χωρίς να τις «χτίζει» μέσα από την πλοκή αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη σαν ερέθισμα για συζήτηση.
2 
H Σαββίνα, η Mοένια και τα χρώματα
Εκδόσεις Ακρίτας
Βησσαρία Ζορμπά Ραμμοπούλου
εικονογράφηση: Δημήτρης Καρατζαφέρης
Tο βιβλίο των εκδόσεων “Ακρίτας” θίγει το θέμα των αποκλεισμών και του ρατσισμού στους χώρους της εκπαίδευσης.
Με τρόπο ανάλαφρο αλλά όχι επιπόλαιο, το βιβλίο θίγει το θέμα των αποκλεισμών και του ρατσισμού στους χώρους της εκπαίδευσης, ένα θέμα το οποίο, στο κόσμο μας που μεταβάλλεται διαρκώς όχι μόνο παίρνει τρομακτικές διαστάσεις αλλά έχει πια περάσει και το κατώφλι της χώρας μας.
3Δώσε την αγάπη
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελά
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Πατάκη
Με έντονη και εκφραστική εικονογράφηση και με απλά κείμενα διαβάζουμε ότι ο Μάνος εκδηλώνει την δυσαρέσκειά του, επειδή στο σχολείο τον χωρίζει ένα θρανίο από τον καλύτερό του φίλο, τον Στάθη. Θα πρέπει πλέον οι δυο τους να κάθονται ο ένας με ένα αγόρι από την Πολωνία και ο άλλος με ένα κορίτσι από την Αλβανία. Η δασκάλα τους, η κυρία Μάρθα, έλεγε ότι το σχολείο τους ήταν σχολείο «υποδοχής», κι όταν της το ζητούσαν τα παιδιά πήγαινε στον παγκόσμιο χάρτη και τους έδειχνε με το δάχτυλό της που βρισκόταν η χώρα του νέου τους συμμαθητή. Τα παιδιά, παρά την πρώτη τους αμφισβήτηση για τον Άλλο, τον ξένο, σιγά-σιγά οδηγήθηκαν, όπως ο Μάνος «να αγκαλιάσουν τον συμμαθητή τους και να του πουν τραγουδιστά: Δώσε την αγάπη όπως δίνεις ένα μήλο… Έτσι απλά…».
Η τελευταία μαύρη γάτα
4
Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.
Η Tελευταία μαύρη γάτα: ένα μυθιστόρημα από τον «ποιητή παραμυθιών» Ευγένιο Τριβιζά, που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένας υποβλητικός μύθος που διερευνά την κάθοδο ενός έθνους στα βάθη του δολοφονικού φανατισμού. Μια ιστορία που θερμαίνει τις καρδιές…
Elaine Williams, Times Educational Supplement
Η δυναμική του ρατσισμού και το ηθικό καθήκον της αντίστασης εναντίον του σπάνια έχουν αποδοθεί με τόσο ελκυστικό τρόπο. Η Τελευταία μαύρη γάτα θυμίζει αλληγορία του Αλμπέρ Καμί για ένα νεότερο κοινό.
Boyd Tonkin, Literary editor, The Independent
5 
Η λευκή και η μαύρη σοκολάτα
Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΙΔΗ, ΛΕΝΑ
Γέλια τραγούδια και φωνές ξεσήκωσαν τη γειτονιά. Η μουσική ξεχείνονταν από τα ανοιχτά παράθυρα.Το πάτρυ είχε ξεκινήσει και οι μικρές σοκολάτες διασκεδαζαν με την καρδιά τους.Όταν όμως χτυπάει το κουδούνι και κάνει την εμφάνισή της μια μικρή χαριτωμένη λευκή σοκολατίτσα,όλοι μένουν άφωνοι…..
Μιά όμορφη ιστορία που θίγει με ευαισθησία και τρυφερότητα το μεγάλο πρόβλημα του κοινωνικού ρατσισμού και τη σημασία του να ζητάμε “ΣΥΓΝΩΜΗ”.
6 
Ο Πολικός και η Μελένια
Συγγραφέας: Μάρρα, Ειρήνη
Εκδοτικός Οίκος: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η Μελένια ,η καφετιά αρκούδα με τα μεγάλα μελιά μάτια, και ο Πολικός, ο δυνατός αρκούδος της χώρας των πάγων, χαμογελάνε γλυκά και πάλι, όταν τα τέσσερα μικρά αρκουδάκια τους βρίσκουν το θαλασσοβότανο….
Ένα βιβλίο που εκτός απο πολύ ωραία προσέγγιση στη συνύπαρξη διαφορετικών κόσμων, δίνει στα παιδία τη δυνατότητα να ζωγραφίσουνε τα ίδια τις εικόνες του βιβλίου και να αλλάξουνε το τέλος της ιστορίας δίνοντας τη δική τους εκδοχή.
7 
Ερυθρούλης, το κόκκινο αστέρι – Ενα παραμύθι για τη διαφορετικότητα
Συγγραφέας:Μαρία Καραγιάννη
Εικονογράφος: Μαρία Πεπονά
Ο Ερυθρούλης, είναι το μόνο κόκκινο αστέρι ανάμεσα στα χιλιάδες χρυσά αστέρια του ουρανού.
Αυτήν την ιδιαιτερότητα του όμως την βιώνει τραυματικά. Μέχρι να καταλάβει πως θα πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα του στη διαφορά θα περάσει πολλά και όταν θα μάθει να υπερασπίζεται αυτό που είναι, η ζωή του θα αλλάξει και αυτόματα θα ενταχθεί στην αστροπαρέα.
Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει μια κουβέντα γύρω από θέματα διαφορετικότητας –ξενοφοβία, ρατσισμός, άτομα με ειδικές ανάγκες, κ.λπ.- και που με τις πανέμορφες εικόνες της Μαρίας Πεπόνα μπορεί να μας ταξιδέψει και μας στη μαγικό κόσμο του ουρανού και των αστεριών
Στο τέλος το βιβλίο αυτό περιέχει και δραστηριότητες

8 

Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Κατερίνα Μουρίκη
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις: Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο Γκασμέντ, ένα νεαρό Αλβανόπουλο ψάχνει για μια καλύτερη τύχη και αναγκάζεται να ξεριζωθεί από την πατρίδα του. Γίνεται πρόσφυγας σε ένα αφιλόξενο τόπο όπου η προκατάληψη κυριαρχεί. Τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, φόβο και απόρριψη. Γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους δουλεμπόρους. Όμως, παρότι ζει σ’ ένα άσχημο κόσμο και βιώνει την απόγνωση, νιώθει “μια γλύκα να κατεβαίνει μέχρι τα βάθη της ψυχής του” και δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και αγάπης στους συνανθρώπους του. Παίζοντας μαγικά τη φλογέρα του, δραπετεύει και ξυπνά συναισθήματα Η φιλία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην ιστορία του Γκασμέντ και αποδεικνύεται πόσο αυτή μπορεί να βελτιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από την περιγραφή μιας σκληρής καθημερινότητας για τον μικρό ήρωα θριαμβεύει η ομόνοια και η αγάπη.
Ο «Γκασμέντ» αποτελεί μια έκκληση για περισσότερη πολιτισμική ευαισθησία, ειρηνική συνύπαρξη, συναδέλφωση και σεβασμό προς τους άλλους ανθρώπους και κυρίως απέναντι στα παιδιά.
9 
Ιβάν Και Πρίγκιπας
Συγγραφέας: Λούφα – Τζοάννου Θεοδώρα
Εκδότης: Άγκυρα
Ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, φτάνει στη νέα πατρίδα με μοναδικό σύντροφο ένα σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του, που έμεινε πίσω.
Οι πρώτες εντυπώσεις τον πληγώνουν, τον απογοητεύουν, αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα μαύρα, χάρη στην ευαισθησία των νέων του φίλων, που τον περιβάλλουν με τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται για να ξαναρριζώσει.
Και τότε μέσα από απρόσμενες περιπέτειες που μοιράζεται με τον πιστό του Πρίγκιπα, η υπέροχη παιδική ψυχή του, δίνει μαθήματα απαράμιλλου αλτρουισμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης που συγκλονίζουν, οδηγημένη από τη σοφία του παππού του που του δίδαξε ότι “Ο κόσμος μας χωράει όλους αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται για να συνυπάρχουμε αρμονικά”.
10 
O Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΝΟΣ
Εκδόσεις Κέδρος
Εικονογράφηση: ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Από 9 +ετών
Στο σχολείο του Άλκη ήρθε ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι.Τι ήρθε όμως να κάνει στην Ελλάδα και πού βρίσκεται ο μπαμπάς του; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί, αν ήταν έτσι, δε θα γραφόταν στο σχολείο, θα πήγαινε στα νησιά. Άλλωστε, δεν έχουν σχολεία στη χώρα του;Και, καλά, το σχολείο δεν είναι και τόσο ωραίο πράγμα. Δεν έχουν όμως όλα τα άλλα ωραία που έχουμε κι εδώ, όπως τηλεόραση, μπάλα, μπαμπάδες, ίντερνετ, παγωτά; Και, αν τα έχουν, γιατί έφυγε ο Ναβίντ;
Μέσα από τις σχολικές του εκθέσεις ο Άλκης θα προσπαθήσει να βρει απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα ανακαλύψει ότι η χώρα του φίλου του, του Ναβίντ, έχει όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά διαφορετικά από την Ελλάδα. Είναι μια χώρα μαγική, ωστόσο βασανίζεται από ένα μεγάλο πρόβλημα…
Ένα βιβλίο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένα βιβλίο για όλους τους Ναβίντ που ζουν δίπλα μας.
Ο συγγραφέας έχει παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Αγοράζοντάς το, συμβάλλετε στην ενίσχυση και προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

11 
Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου
Συγγραφέας: Ben Jelloun Tahar
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
“Tα παιδιά είναι περίεργα. Kάνουν πολλές ερωτήσεις και περιμένουν συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις. Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις ερωτήσεις ενός παιδιού. H κόρη μου μου έκανε ερωτήσεις για το ρατσισμό, όταν με συνόδεψε σε μια διαδήλωση εναντίον ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση. Tα παιδιά έχουν περισσότερο απ οποιονδήποτε άλλο τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι δε γεννιέται κάποιος ρατσιστής, αλλά γίνεται. Mερικές φορές. Tούτο το βιβλίο, που προσπαθεί ν απαντήσει στις ερωτήσεις της κόρης μου, απευθύνεται στα παιδιά, που δεν έχουν ακόμα προκαταλήψεις και θέλουν να καταλάβουν. Όσο για τους μεγάλους που θα το διαβάσουν, ελπίζω ότι θα τους βοηθήσει να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δικών τους παιδιών, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικές απ ό,τι πιστεύει κανείς”.7 
Χωρίς φτερά στο γελαστό πλανήτη
Συγγραφέας: Βασίλης Ραΐσης
εικονογράφηση: Λευτέρης Κιουρτσόγλου
Εκδόσεις: Διάπλαση
Στον πλανήτη Παβάν, οι φτερωτοί κάτοικοι του είναι πάντα χαρούμενοι και γελαστοί. Εκτός από έναν ποτιστή μαρουλιών, τον Κριλόν που είναι λυπημένος. Το Μέγα Γελαστό Συμβούλιο στέλνει την καλύτερη γελάστριά του, την Κεριλίν, να τον κάνει ξανά χαρούμενο.
Η Κεριλίν, προσπαθώντας να κάνει τον Κριλόν να γελάσει, ανακαλύπτει το μυστικό της λύπης του. Ένα μυστικό που ο Κριλόν έκρυβε καλά στο σπίτι του.
8Τα Δικαιώματα του παιδιού: Ο έμπορος της φιλίας
Συγγραφέας: Αλίξ Καμπρέρα
Εικονογράφηση: Ρόζα Μ. Κούρτο
Ο Σαλίγκαρος είναι ένας γυρολόγος που ταξιδεύει συνεχώς κουβαλώντας όχι μόνο το σπιτάκι του, αλλά και αντικείμενα που συλλέγει από διάφορους τόπους. Επισκέπτεται μέρη στα οποία η διαφορετικότητα εμποδίζει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν. Χωρίς να το καταλάβει, βοηθάει κάποια παιδιά να λύσουν τα προβλήματά τους, χαρίζοντας τους τα αντικείμενα που έχει συλλέξει από άλλους πολιτισμούς.
Η ιστορία αυτή βασίζεται στη Δέκατη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από φυλετικές, θρησκευτικές ή όποιας άλλης μορφής διακρίσεις.
Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από μια απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της κάθε αρχής.
Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι – Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι (!)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse