Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πολιτική Ανυπακοή: Πυρηνική Οικογένεια: Πρόσκληση για καλλιτέχνες




Η ιδέα της πυρηνικής οικογένειας, ορισμένης ως ένα ζευγάρι βιολογικών γονέων, δηλαδή ένας πατέρας και μια μητέρα που ζούνε σε ένα νοικοκυριό με τα «2,4» παιδιά τους, είναι σχετικά καινούργια. Εμφανίστηκε γύρω στον 18ο αιώνα και εδραιώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, έγινε εφικτό για τις περισσότερες πυρηνικές οικογένειες του δυτικού κόσμου να ζουν σε ξεχωριστή στέγη.




 Πριν απ’ αυτό, ένα νοικοκυριό τυπικά αποτελούνταν από άτομα που δεν συνδέονταν όλα μεταξύ τους με στενούς συγγενικούς δεσμούς. Η πυρηνική οικογένεια έγινε σταδιακά ο ακρογωνιαίος λίθος για τις συντηρητικές συνιστώσες στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και η ιερότητά της έχει συχνά υπερπροβληθεί από θρησκευτικές ομάδες. Ο γάμος πραγματοποιείται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και ο σκοπός του, σύμφωνα με τη θρησκεία, είναι πάντα η τεκνοποίηση. Η πυρηνική οικογένεια έχει επίσης συνδεθεί με τον καπιταλισμό ως η βασική μονάδα της οικονομίας με τη μορφή της οικιακής μονάδας-νοικοκυριού.




Παρ’ όλ’ αυτά, οι οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές που ακολούθησαν προκάλεσαν ρωγμές στην πυρηνική οικογένεια. Το φεμινιστικό και το LGBT κίνημα και οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο συνέβαλαν στη δημιουργία και άλλων μορφών οικογένειας. Πέρα από την «πυρηνική» και την «εκτεταμένη» οικογένεια, συνεχώς δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται νέα επίθετα και εκφράσεις για να αναφερθούμε σε αυτή: εναλλακτική, μονογονεϊκή, συζυγική, ομόφυλων γονέων, άτεκνη, κ.λπ.. Όμως, καθώς πολύς λόγος γίνεται για τον επιθετικό προσδιορισμό, συχνά ξεχνιέται το ίδιο το ουσιαστικό, η οικογένεια.



Οι εναλλακτικές οικογένειες έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο στις δυτικές κοινωνίες, γεγονός που ενισχύεται από σημαντικές εξελίξεις σε δύο τομείς: 1) στην τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και 2) στο οικογενειακό δίκαιο. Η ραγδαία πρόοδος στην τεχνολογία αναπαραγωγής έχει αλλάξει ριζικά τον χάρτη της γενετικής και οικογενειακής συγγένειας. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε αλλαγές στη νομοθεσία τους για να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και να αναγνωριστεί το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν. Προς όποια άποψη κι αν κλίνει κανείς, είναι αδιαμφισβήτητο πως η δομή της οικογένειας αλλάζει. Θα συμμετέχουμε λοιπόν στη διαμόρφωση της σύγχρονης οικογένειας;
 Πρόσκληση για καλλιτέχνες

Για 3η συνεχή χρονιά το GITV διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας και video-art με θέμα:
 Civil Disobedience: nuclear family "Πολιτική Ανυπακοή - Πυρηνική οικογένεια".
  Επιμέλεια έκθεσης: Ηρώ Ταγκάλου.



Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες παρακαλούνται να στείλουν την πρότασή τους (φωτογραφία ή/και βίντεο) μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο Vault Theatre Plus. 28 Μαϊου-15 Ιουνίου 2013.
 Για τη φόρμα συμμετοχής:   Menelas74@gmail.com,    irotagalou@gmail.com


http://youtu.be/--MD5-FtPps

 «Δεν οριζόμαστε από την οικογένεια στην οποία γεννιόμαστε, αλλά από αυτή που δημιουργούμε. Δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε» 
Τόρι Σπέλινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse